Уторак, 29. Новембар 2016.

Активности Народне библиотеке „Доситеј Новаковић“

У Народној библиотеци "Доситеј Новаковић" Неготин представљена је књига "Породична преписка кнеза Милоша Обреновића“, др Татјане Брзуловић Станисављевић.

У књизи, коју је прошле године издала Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“ у Београду, по први пут се објављује избор из породичне преписке кнеза Милоша. Објављена писма су само део документације која се чува у једној је од највреднијих и најбогатијих приватних архивских збирки код нас, у легату Јоце Вујића у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“ у Београду. Породична преписка кнеза Милоша Обреновића чини интегрални и највреднији део збирке Јоце Вујића и обухвата пре свега писма ћерки и сину, кнезу Михаилу и кнегињи Петрији и представља кнеза у једном потпуно новом светлу, као благонаклоног, брижног и нежног оца.

О књизи су говорили аутор др Татјана Брзуловић Станисављевић и историчар Никола Плавшић. Одломке из књиге читао је Милорад Грбовић.

Народна библиотека "Доситеј Новаковић" Неготин организовала је и песнички сусрет са Сашом Јеленковићем.

Један од најпознатијих и најпризнатијих савремених српских песника, Саша Јеленковић, рођен је у Зајечару, где живи и ствара. Библиотекар је и дугогодишњи директор Матичне библиотеке "Светозар Марковић".

Програм је био конципиран у форми разговора о песништву Саше Јеленковића, као и о поезији уопште. Разговор је водио Власта Младеновић, песник и уредник културног програма Библиотеке.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.