Петак, 16. Јун 2017.

Активности Црвеног крста Неготин

Црвени крст Неготин и ове године свечано је обележио 14. јун Светски дан добровољних давалаца крви и том приликом поделио признања вишеструким даваоцима крви, херојима вредним  пажње, интересовања и поштовања.

  

“Трудили смо се да укажемо пажњу и поштовање заслужним херојима који су спасили и спашавају стотине живота даривајући једини лек који медицина не може направити већ само човек човеку подарити и сасвим сигурно му спасити живот.” – истакла је Љубица Маринковић, секретар Црвеног крста приликом доделе признања.

  

Уз скромну закуску и освежење приређен је и пригодан програм. Ученици ОШ ''Бранко Радичевић'' из Неготина приказали су позоришну представу ''Необични гусари'', коју су припремали у оквиру програма “Промоција хуманих вредности” који Црвени крст Неготин реализује у свим основним школама на територији општине Неготин и са којом су успешно наступали на позоришном фестивалу у Београду, почетком априла ове године.

  

Ученице Неготинске гимназије Траиловић Јована и Милошевић Марија прочитале су своје победничке радове са конкурса ''Крв живот значи'' који Црвени крст Неготин реализује сваке године, док су младе волонтерке Тамара Пауновић и Миљана Богићотпевале три изворне песме и својим дуетом и певањем одушевиле све присутне.

Дан касније у Градском парку организована је и летња акција добровољног давалаштва крви. Акцији се одазвало 37, а крв је дао 31 добровољни давалац крви, док је 6 одбијено из здравствених разлога.Волонтери Црвеног крста су и овога пута предњачили уз свог секретара, како личним давањем крви пунолетни, тако и позивањем својих чланова породице и пријатеља.

   

“Црвени крст Неготин је на све могуће начине пропагирао летњу кампању ДДК,путем медија плакатима, обавештењима, СМС порукама Иичним и Института за трансфузију крви из Београда, као и преко својих вредних волонтера, али на жалост драги Неготинци ни овога пута нису у довољној  мери показали своју хуманост. Ми се свакако захваљујемо свих хуманим људима Општине Неготин који су учинили добро дело и помогли да се спасе нечији живот и верујемо да ће Неготинци у наредним акцијама показати много већу хуманост и схватити значај оваквих акција јер смо сви ми потенцијални даваоци и примаоци и много је боље да крв чека нас него ми њу.” – истичу у неготинском Црвеном крсту.

  

Мото и ове кампање био је 'Ваше крви део, нечији живот цео'', а у Црвеном крсту Неготину кажу да ће се и даље трудити да укажу нашим суграђанима на значај незаменљивог лека који медицина не може направити већ само човек човеку подарити и сасвим сигурно спасити нечији живот!