Уторак, 17. Децембар 2013.

Акредитација одељења Универзитета EDUCONS у Неготину

У склопу акредитације новоотвореног одељења Универзитета EDUCONS у Неготину, јуче је Пољопривредну школу “Рајко Боснић” у Букову, у којој је смештено ово одељење, обишла независна акредитациона комисија, предвођена председником Ендре Папом. 

Комисија се упознала са условима за одржавање наставе у овој новоотвореној јединици, студијским програмима, а обављени су разговори и са студентима, који су уписали прву годину студија.  

“Једна од болних рана у нашој земљи, али и систему образовања,  јесте велики број  неакредитованих високообразовних јединица, које раде по целој Србији. Према незваничним подацима има преко 100 јединица, разних факултета и универзитета, који и без акредитације уписују у школују студенте.  Циљ ове комисије је да се ситуација стабилизује, а и само Министарство просвете је најавило контролу јединица у Србији и затварање одељења која немају дозволу за рад. Акредитациона комисија ради по утврђеним стандардима и процедурама, признатим и од стране Европске комисије. Једна од тих процедура је и обилазак јединица, односно одељења, па смо из тог разлога обишли и ово одељење Универзитета EDUCONS  у Неготину.  Генерална процедура акредитације примењена и у овој јединици и нама је изузетно драго што је ова средња школа, погодна база за даље школовање. Амбијент, у којем је смештено одељење Универзитета EDUCONS, изузетно је погодно, јер постоје услови да након завршетка студија, стручњаци у овој области пронађу и запослење и цео овај регион подигну на један виши ниво” – истакао је Ендре Пап, председник Независне акредитационе комисије.    

 

Проф. др Александар Андрејевић, ректор Универзитета EDUCONS, истакао је да је ова високошколска институција, препознатљива по модерним и акредитованим студијским програмима, и да је њихова жеља била да и одељење у Неготину буде акредитовано.


„Ми смо, у договору са људима који воде Општину Неготин, желели да изађемо у сусрет родитељима и студентима и омогућимо им да се школују у своме граду. Циљ нам је да студенти добију што виши ниво образовања, по одређеним стандардима, што нажалост у већем делу Србије није случај. Ми не желимо да угрозимо репутацију коју има факултет и желимо да поверење, које смо добили од Општине Неготин, оправдамо, па смо и у том циљу покренули поступак акредитације јединице, која ради ван седишта установе, по свим стандардима које је усвојила Комисија за акредитацију. Посебно задовољсто нам је што ће се у овој јединици школовати стручњаци из области органске производње и еколошке пољопривреде, а ови профили и кадрови су веома тражени и у Србији, али и у земљама Европске уније.  Акредитацијом ове јединице, још једном смо показали да желимо да се задржимо на овом подручју, и да анализом потенцијала и захтева у неком наредном периоду отворимо и нове програме“.

 

„Отварање ове високообразовне установе у нашем граду, пуно ће значити за нашу општину, с обзиром да се ради о пољопривредном крају. Такође веома ће значити и родитељима чија су деца добри ученици, али који због недостатка финансијских средстава, нису могли да их упишу на неки од факултета, па ће на овај начин добити прилику за студирање у свом граду, уз знатно мање трошкове . Независна комисија за акредитацију, која је обишла одељењу у Пољопривредној школи, дала је позитивне оцене и готово је сигурно да ће ово одељење добити одговарајућу акредитацију за рад“ – рекао је председник Општине Неготин, мр Милан Уруковић   

Универзитет EDUCONS чини девет факултета: Факултет за услужни бизнис, Факултет пословне економије, Факултет заштите животне средине, Академија класичног сликарства, Факултет еколошке пољопривреде, Факултет за примењену безбедност, Факултет дигиталне продукције, Факултет за спорт и туризам, и Факултет за европске правно-политичке студије.

Од 1.10.2011. године, у саставу Универзитета EDUCONS налази се и Факултет за спорт и туризам, а од 2012.године године и Факултет за примењену безбедност и Факултет за дигиталну продукцију.  

Од 2013.године, EDUCONS-u се придружио и Факултет за европске правно-политичке студије.

EDUCONS образује кадрове на основним академским, дипломским академским (мастер), специјалистичким академским и струковним студијама, као и докторским студијама. Сви студијски програми Универзитета EDUCONS су акредитовани, а од Министарства просвете Републике Србије добио је дозволу за рад у јуну 2008. године.