Понедељак, 29. Април 2013.

Академик Јеротић - Предавање “Човек путник”

4146_1.jpg

Академик проф. др Владета Јеротић одржао је предавање на тему “Човек путник”. Ово је друга посета професора Јеротића нашем граду у организацији Народне библиотеке “Доситеј Новаковић”, а у уводној речи, уваженог академика поздравила је директорка Народне библиотеке, Сузана Сиротовић.

4146_3.jpg

Након уводног представљања, професор Јеротић је пуна два часа говорио и одговарао на питања публике коју је одушевио својом предавањем. Указујући на различите квалификације човека кроз историју цивилизације и културе, са посебним освртом на хомо виатор-а, човека коме је у бити потреба за путовањем - како у физичком и спољашњем смислу, тако и у  унутарњем, професор је са различитих аспеката говорио о сложеним питањима човековог бића.

Владета Јеротић, лекар, психијатар, књижевник, академик, рођен је 1924. године у Београду где је завршио гимназију и Медицински факултет.

4146_2.jpg

Специјализирао је неуропсихијатрију, а у Швајцарској, Немачкој и Француској психотерапију. Радио је више деценија као шеф Психотерапеутског одељења болнице „Др Драгиша Мишовић". Од 1985. као професор по позиву предаје Пастирску психологију и медицину на Богословском факултету у Београду.

4146_4.jpg

Јеротић је развио обимну и плодну публицистичку делатност из граничних области религије и психотерапије и филозофије и психијатрије. Такође је одржао предавања из психијатрије, религије и књижевности у готово свим већим градовима Југославије.

4146_5.jpg

Од 1984. године Владета Јеротић је члан Удружења књижевника Србије, а редован је члан Медицинске академије и Српске академије наука и уметности.