Среда, 06. Фебруар 2019.

АФРИЧКА КУГА СВИЊА

Афричка куга свиња се проширила Европом и стигла до Румуније и Бугарске. У нашој земљи за сада нема забележених случајева ове појаве. Територија Борског округа проглашена је тзв. „А“ зоном угрожености, предузете су све превентивне мере како се болест неби појавила на нашој територији. 

Знаци обољења се јављају након инкубационог периода од 2 до 7 дана (ретко 14 дана). Они укључују, између осталог, високу температуру, тешку депресију, анорексију, крварења по кожи, коњунктивитис, убрзано дисање и пулс, абортусе гравидних крмача, цијанозу и инкоординацију.

 Болест се шири:

-   контактом заражених са здравим свињама;

-  исхраном свиња помијама у којима има контаминираних остатака хране; контаминираном храном, водом, инфицираним крпељима; одећом и обућом;

-   контаминираним предметима и опремом; превозним средствима; стајњаком;

-   лешевима угинулих и закланих животиња; глодарима и инсектима.

 

Лечење:

 

-   Болест се не лечи нити постоји заштита вакцинацијом.

Једина мера контроле и ерадикације болести је уклањање оболелих и на болест сумњивих животиња као и животиња из контактних газдинстава и то убијањем у складу са Законом.

 

Превентивне мере:

 

-  Препоруке стручњака су да се свиње не хране помијама, да се избегава да буду на отвореном, на пашама, као и да се спречи њихов контакт са дивљим свињама, које су потенцијални извор заразе. Исто тако, из Управе за ветерину поручују да сви, који су били у контакту са дивљим свињама, морају добро након тога да оперу и дезинфикују руке, обућу и одећу. Како нам је потврђено, контроле на терену се настављају у циљу спречавања нежељене заразе.

 

Ова болест није тзв. „зооноза“ тј. не преноси се на човека - нема штетног утицаја по човека и остале животиње и обзиром на то нема места паници и претераном страху али се превентивнo -оперативне мере морају предузети како би се спречила евентуална појава ове болести на територији општине Неготин.

 

СВАКУ ПОЈАВУ ИЛИ НАЗНАКУ БОЛЕСТИ ПРИЈАВИТИ:

Штабу за ванредне ситуације општине Неготин  

тел.019/ 544-000, моб.тел. 069/ 8482 785