Петак, 17. Октобар 2014.

95 година Дома за децу и омладину „Станко Пауновић“

Свечаном академијом, којој су присуствовали бројни гости, сарадници и пријатељи, Дом за децу и омладину „Станко Пауновић“ обележио је 95. годишњицу постојања и рада. Свечаности је присуствовала и Надица Васић, заменица председника Општине Неготин.

 

Значајну годишњицу Дом обележава у години када и Србија обележава 100 година од почетка Великог рата, после кога је хиљаде деце остало без родитеља и услед чијих последица је 1. фебруара 1919. године и формиран Дом ратне сирочади у Неготину. Ове године обележава се и 70 година од победе над фашизмом, а у овај Дом смештена су и деца која су остала без родитеља и после другог Светског рата.

 

Деведесетих година прошлог века Дом је пружао уточиште избеглим и расељеним лицима из бивших југословенских република, жртвама ратних дејстава и увек је био спреман да пружи подршку угроженој деци и младима када су то захтевале животне и друштвене прилике у земљи. Данас су станари дома штићеници Мале домске заједнице и средњошколци и  студенти Интерната.

 

„Развојни пут Дома увек се кретао у складу са савременим принципима социјалног и васпитно-образовног рада и стратегијама развоја социјалне заштите. Без обзира на имплементиране различите концепције рада, основни циљ је увек био пружање високо стандардне услуге збрињавања, васпитања и образовања и припреме за самосталан живот деци и младима, уз пуно стручно и емоционално улагање запослених на препознавању потенцијаа деце и подршци у развоју ради остваривања најбољег интереса деце. Увек су деца и млади са својом индивидуалношћу и жељама били стожер око кога су се креирале различите програмске активности са циљем задовољења исказаних потреба. Поносна сам јер су из ове установе изашле стотине младих изузетно успешних и припремљених за самосталност“ – истакла је, између осталог Радмила Митровић, директорка Дома у уводној речи листа „Сунчев зрак“, који је јуче представљен и подељен гостима свечаности.     

   

Поводом Дана Дома, уручене су награде и признања бројним сарадницима, запосленима и станарима Дома, а пригодан програм приредили су ученици Музичке школе „Стеван Мокрањац“.