Петак, 10. Јануар 2020.

9.јануар, Дан рођења Стевана Мокрањца и слава Дома културе

Полагањем цвећа на споменик  Стевану Стојановићу Мокрањцу у дворишту композиторове родне куће, свечаним чином резања колача, промоцијом новог броја часописа „Мокрањац“ и наступом Николе Јелачића на гитари, јуче је обележен 9. јануар, Дан рођења славног композитора и слава Свети Стефан, слава неготинског Дома културе.

    

Програм обележавања овог значајног датума за српску културу почео је полагањем цвећа на споменик знаменитог Неготинца у дворишту његове родне куће. Цвеће су положиле делегације локалне самоуправе коју су чинили Горан Јовановић, заменик председника СО Неготин, Татјана Панић, већник за културу, информисање и туризам и Драган Радосављевић, члан Општинског већа за пољопривреду,  затим делегације Дома културе, Музеја Крајине, Уметничке школе „Стеван Мокрањац“, ОШ „Стеван Мокрањац“ из Кобишнице,Хора Храма „Свете Тројице“, културно-уметничких друштава из Неготина и Мокрања. 

   

Потом су у спољној галерији неготинског Дома културе, поводом славе Свети Стефан, славе неготинског Дома кутлуре, неготински свештеници Марко Пајчин,јерер, Марјан Кречуљ, јереј и  Ранко Јовић, протојереј ставрофор у пензији обавили свечани чин резања славског колача. Присутне госте поздравили су отац Марко Пајчин и Јованка Стефановић-Станојевић, директор Дома културе.

  

У оквиру програма обележавања Дана рођења славног композитора Стевана Стојановића Мокрањца у име локалне самоуправе гостима се обратила Татјана Панић, члан Општинског већа задужена за културу, информисање и туризам.

„Данашњи свечани дан посвећујемо нашем знаменитом суграђанину из пијетета према делу и заоставштини које су Неготин учинили занавек стециштем српске уметничке музике и културе.  Из велике захвалности и поштовања негујемо успомену на његово име и уметничко дело, чувајући композиторову родну кућу коју је само у 2019. години, обишло 22 хиљаде посетилаца, организујући разне музичке програме и свакако фестивал „Мокрањчеви дани“ који је прошлог септембра окупио око хиљаду учесника. Ово су бројке за респект.

  

Намера нам је да овогодишњи јубиларни, 55. дани посвећени нашем Мокрањцу, буду још боље организовани и  промовисани, како би привукли што већи број уметника и гостију из земље и иностранства. То је заједнички задатак како локалне самоуправе, Дома културе, Програмске комисије тако и свих институција и појединаца који желе и могу да дају свој допринос.“ истакла је Панићева.

21. број часописа „Мокрањац“ представили су проф.др Соња Маринковић, уредник часописа и селектор Фестивала и Стефан Цветковић, музиколог.

Овогодишњи програм обележавања 164. годишњице рођења Стевана Ст. Мокрањца завршен је концертом Николе Јелачића, студента Факутета музичких уметности у Београду који је на гитари извео дела Јоакима Родригеа,Мариа Кастелнова Тедеска, Војислава Ивановића и Јохана Каспер Мерца.