Понедељак, 30. Септембар 2019.

75 година од ослобођења Неготина и Источне Србије у Другом светском рату

  

У оквиру програма обележавања јубилеја, 75. годишњице од ослобођења Неготина и Источне Србије у Другом светском рату,положени су венци на спомен костурницу на Градском гробљу. Цвеће су положиле делегације локалне самоуправе у саставу Мерлина Селенић, заменик председника Општине Неготин, Богдан Гугић, заменик председника СО Неготин и Татјана Панић, члан Општинског већа задужен за културу, информисање и туризам, делегације Свесрпског козачког савеза, Општинске организације СУБНОР Неготин, РВС-а, Цивилних инвалида рата и Ратних војних инвалида.

  

Неготин је међу првим градовима у Србији ослобођен од трогодишње немачке окупације  30. септембра 1944. године. Јединице савезничке Црвене Армије ослободиле су град и околину и кренуле са јединицама НОВЈ и ПОВЈ у гоњење непријатеља ка Клокочевцу, Мајданпеку и даље ка Београду. За неколико дана створена је нова слободна територија са које је пружана логистика јединицама на фронту. У одбрани нашег краја, Крајине и Кључа своје животе положило је 536 Крајинаца и 675 припадника Црвене армије.

      

У вечерњим сатима, у организацији Општинског и Републичког одбора СУБНОР и уз подршку Општине Неготин, Дома културе, Уметничке школе  и КУД „С. Мокрањац“ одржана је свечана академија којој су присуствовали и Владимир Величковић, председник Општине Неготин, Никита Суходол, аташе за економска питања Амбасаде Руске федерације у Србији, Видосав Ковачевић, заменик председника РО СУБНОР, борци, породице палих бораца.

У поздравној речи Владимир Величковић, председник Општине Неготин је истакао је да је Неготин, пре 75 година, међу првим градовима у Србији ослобођен од трогодишње немачке окупације. У одбрани нашег краја, Крајине и Кључа своје животе положило је 536 Крајинаца и 675 припадника Црвене армије који су се борили раме уз раме са српским војницима.

  

„30. септембар, један од најзначајнијих датума у историји нашег града, подсећа нас на трајну повезаност, солидарност и пријатељство нашег и руског народа, коме дугујемо вечну захвалност на помоћи у ослобађању нашег краја и земље од окупатора. Припадници Црвене армије дали су своје животе како бисмо ми, данас,могли слободно да живимо. Управо зато, из посебног пијетета према нашим борцима, херојима и ослободиоцима, заједно се морамо супроставити свакој новој појави нацизма и фашизма. Општина Неготин обележава све важне датуме ослободилачких традиција, из балканских ратова, Првог и Другог светског рата и Нато агресије са жељом да се жртве не понове али да се недела запамте и не забораве.“
Пригодним речима обратили у Никита Суходол, аташе амбасаде Руске федерације у Београду, генерал-мајор Видосав Ковачевић и Драгољуб Филиповић, председник ОО СУБНОР Неготин.

  

 У академији су учествовали и оперски певач Оливер Њего и драмски уметник Лепомир Ивковић.  РО СУБНОР доделио је медаље „Борац“  постхумно Оливеру Тарицићу, затим Оливеру Лекићу и Жики Михајловићу из Штубика и  Спасоју Булбићу из Кобишнице, које су уручене на академији посвећеној 75. годишњици ослобођења Неготина у Другом светском рату.