Уторак, 22. Април 2014.

60 година Музичке школе „Стеван Мокрањац“ Неготин

Бројним програмима, ученици, професори и запослени у Музичкој школи „Стеван Мокрањац“ у Неготину, обележили су 60 година постојања и рада ове образовне установе.

 

Сви приказани програми протекли су у знаку јубилеја школе, али и 100 година од смрти несумњиво једног од најпознатијих Неготинаца, композитора Стевана Стојановића Мокрањца.

 

Тако је укомпонован и програм свечане академије на којој су се представили најуспешнији таленти школе и Хор школе, који успешно већ неколико година води професорка Ружица Рајковић, а лик и дело Стевана Стојановића Мокрањца, својим казивањем, представио је глумац Милутин Вешковић.

   

Свечаност, која је окупила бројне пријатеље и сараднике, била је и прилика да се уруче пригодни поклони запосленима, који су током прошле и ове године стекли услов за пензију, као и да се уруче јубиларне награде за досадашњи рад у школи и захвали свима који помажу рад школе.

   

Академија је заокружена изложбом крајинских уметника "Мокрањцу у част", коју су у галерији Дома културе отвориле Драгана Јаћимовић, сликарка и Сузана Михајловић Јовановић, новинарка.

 

Један од приређених програма, током двонедељног обележавања јубилеја, био је посвећен и сећању на стоту годишњицу од смрти још једног значајног музичког ствараоца, Даворина Јенка.

 

Своје концертно умеће показали су и ученици основне и средње музичке школе, а одржано је и школско такмичење клавириста, као и међуокружно такмичење виолиниста. Ни ове године нису изостала традиционална спортска такмичења, а промовисан је и нови број школског листа.    

Основна музичка школа у Неготину почела је са радом 1954. године. Први јавни наступ тадашњи ученици музичке школе имали су 17. априла 1955. године, што је забележено у локалном листу „Крајина“. Тај датум је касније узет и као датум обележавања Дана школе. Школа је радила у просторијама Радничког универзитета, и имала је три одсека: виолину, хармонику и клавир. Од 1967. школа ради у новим просторијама, где се и данас одвија део индивидуалне наставе.

Крајем 1973. године, школа добија назив Школа за основно музичко образовање „Стеван Мокрањац“.

Средња музичка школа „Стеван Мокрањац“ основана је 27.новембра 1991. године, а почетком школске 1997/98. године дошло је до спајања основне и средње музичке школе. Новоформирана образовна установа носи назив Музичка школа „Стеван Мокрањац“ у Неготину.

Музичка школа  „Стеван Мокрањац“ ради у две зграде, на две локације.

Учење музике се одвија у три образовна циклуса: предшколско музичко образовање, основно музичко образовање и средње музичко образовање. Школа тренутно образује ученике на следећим одсецима: клавир, виолина, гитара, хармоника, труба, кларинет и соло певање. У средњој школи ученици се образују на теоретском и вокално-инструменталном одсеку, и то за занимања музички сарадник и музички извођач. Школу похађа око 300 ученика, а укупно је запослено 58 наставника.

 

Настава у школи се одвија као групна и индивидуална настава. За одржавање групне наставе у школи се користи 10 кабинета, а за индивидуалну наставу постоји 16 кабинета. Школа поседује и камерну свечану салу у згради средње школе са 100 места, где се одвијају концертне активности наших ученика, јавни наступи, интерни часови и остале наставне и ваннаставне активности.

Труд свих наставника резултирао је настанком добрих сценских извођача, музичара и  музичких педагога и доношењем бројних награда са разних такмичења. Њихов предан рад, посвећеност ученицима и професији, као и велико разумевање, допринели су томе да се из ученика извуче оно најбоље. Многи бивши ученици сада су професори у школи и, заједно са својим некадашњим професорима, образују и васпитавају нове генерације музичких уметника.

Ученици школе већ годинама уназад постижу бројне професионалне успехе на пољу музичке уметности, освајају награде на републичком и међународном нивоу. Школовање настављају на престижним музичким академијама у Србији и иностранству.