Уторак, 05. Март 2019.

5. март - Светски дан енергетске ефикасности

  

Општина Неготин данас је први пут обележила Међународни дан енергетске ефикасности. На данашњи дан 1998. године, у Аустрији је одржан први састанак светских експерата на тему енергетске кризе у свету и њеним могућим решењима. 

  

У обележавању значајног еколошког датума, са циљем да се пажња усмери на важност ефикасног коришћења енергије и одрживог развоја, учествовали су ученици градских основних школа који су у кабинету биологије ОШ „Вук Караџић“ кроз едукативну друштвену игру „Играј за енергију“ показали своје знање о енергетској ефикасности. Општина Неготин је свакој школи поклонила по две лопте а за ученике обезбедила   мајице, свеске, оловке и освежење.  Ово је била прилика да се ученици одвоје на кратко  од рачунара и телефона и друже на начин који је у последње време запостављен.

  

Као израз подршке политици енергетске ефикасности и коришћења обновљивих извора енергије, Општина Неготин је потписала „Повељу градова и општина о енергетској ефикасности“, са представницима Сталне конференције градова и општина и Програма за развој Уједињених нација.  Потписивањем Повеље, Општина Неготин је преузела обавезу да активно промовише начела и политику енергетске ефикасности, значај коришћења обновљивих извора енергије и ефикасно газдовање енергијом, како у јавним зградама и комуналним системима, тако и у домовима свих грађана и у пословном сектору.