Недеља, 19. Јун 2022.

49. КРАЈИНСКИ ОБИЧАЈИ

Данас је Штубику одржана традиционална манифестација којом Општина Неготин негује културу сећања на чувену битку у Штубику и Малајници која се догодила на данашњи дан 1807.године. 49. Крајински обичаји и ове године су кроз наступе културно-уметничких друштава из Подгорца, Јабуковцa,Шаркамена, Кобишницe,, Сикола, Буковча,Штубика, ученика ОШ "Павле Илић Вељко" и такмичењем у народним вештинама на најлепши начин показали лепоту наше традиције и народног стваралаштва. 


"Окупили смо се и ове године да бисмо се поклонили нашим прецима који су нам својим јунаштвом показали како се воли отаџбина. Слободарску поруку шаљемо са места на коме је далеке 1807. године, извојевана победа у чувеној бици на Штубику и Малајници. Хероизам, смелост, одлучност и љубав према домовини коју су, бранећи родну груду, исказали наши преци, представља наш аманет који дубоко поштујемо и ценимо.

Наша обавеза је да чувањем сећања на значајне датуме из прошлости, укажемо младим нараштајима колико је важно поштовати жртве које су бранећи слободу поднели јунаци са ових простора, наши преци. Општина Неготин 49 година подржава организацију манифестације изворног народног стваралаштва „Крајински обичаји“ у циљу неговања традиције, народних обичаја и стваралаштва.", поручио је отварајући манифестацију, Боган Гугић, заменик председника Општине Неготин.

  

Манифестација је почела традиционалним дефилеом учеснике и полагањем цвећа на споменик палим јунацима из чувене битке која се одиграла пре 215 година.

Церемонија је започела подсећањем Ненада Војиновића, директора Историјског архива Неготин на догађаје из 1807.године.

"Генерал Исајев са једним батаљоном од 600 пешака, 200 коњаника козака и 200 „пангалоза“ - добровољаца, које је успео да прикупи у Доњој Влашкој, те према неким извештајима, и са 4 топа, прелази на десну обалу Дунава уз помоћ устаника 12. јуна 1807. г., и 18. јуна се придружује српској војски код Штубика. Увече, 18. јуна Карађорђе и генерал Исајев имали су састанак на коме су разрадили читав план акције против Турака и договорили су се да сутрадан у зору изврше напад на Мула-пашин шанац, а да шанац Гушанац Алије и даље држе у опсади, како не би дошло до узајамне помоћи Турака из ова два шанца. Карађорђе је наредио да Миленко Стојковић са 1200 Браничеваца и Вујица Вулићевић са 600 Смедереваца изврше опкољавање Мула-пашиних шанчева. Настаде општа бежанија Турака. Налет ове војске је јако збунио и запрепастио Турке, тим више сазнање, да их напада здружена војска, које их је толико заплашило да нису пружили велики отпор. Чим је Карађорђе приметио да Турци желе се спасу бегством, он нареди да их коњица јуришем нападне. Бежећи даље према западу, Турци су морали да прођу поред оних првих Миленкових шанчева, али и поред шанчева Хајдук Вељка, који су се налазили на један километар испред Миленкових. Посада ових шанчева искористила је настали турски метеж и плутонима из непосредне близине тукла у гомиле Турака, који су безглаво одступали. Тако је 19. јуна 1807. године, дакле на данашњи дан пре 215 година, завршен други део битке на Штубику и Малајници у којој је устаничка српска војска заједно са Русима однела потпуну победу." истакао је у Штубику, Ненад Војиновић, директор неготинског архива и додао да је са наше стране у том страшном боју пало је 200 бораца и 130 припадника руске војске.

   

Цвеће су на споменик страдалим ратницима, положиле делегације локалне самоуправе коју су чинили Богдан Гугић, заменик председника општине, Татјана Булатовић, помоћник председника за нормативно-правне послове и Љутица Јовановић члан Општинског већа задужен за развој месних заједница, затим неготинског Дома културе и Историјског архива, СУБНОР Неготин, Резервних војних старешина, месних заједница Штубик и Малајница, штубичке школе и КУД "Прераст".

      

Оранизатори 49. "Крајинских обичаја" су Дом културе „Стеван Мокрањац“, Месна заједница Штубик, КУД „Прераст“ и ОШ“Хајдук Вељко“ из Штубика а покровитељ манифестације Општина Неготин.

  

 

* Сви медији који преузму вест или фотографију са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, дужни су да наведу извор и поставе линк вести.