Понедељак, 16. Јул 2018.

220 година постојања цркве Вазнесења Господњег у Брестовцу

Село Брестовац у сарадњи са Архијерејским намесништвом неготинским, Музејом Крајине и Историјским архивом Неготина, обележило је 220 година постојања цркве Вазнесења Господњег.  Молидбеној свечаности присуствовали су и Владимир Величковић, председник општине Неготин, Мерлина Селенић, заменица председника општине, Далибор Машић, члан Општинског већа, представници институција и установа културе, здравства и образовања.

  

Црква - брвнара у Брестовцу, подигнута je 1798. године и спада у ред најстаријих храмова у овом делу Србије. Дрвена конструкција звоника и прво звоно постављени су 1837. године, a током 19. века више пута је обновљена. Ове године је реконструисана и сада је то један најлепших храмова те врсте у овом делу земље. 

Поводом обележавања 220 година постојања цркве Вазнесења Господњег, у цркви и порти цркве окупио се јуче велики број мештана Брестовца, али и оних који су пореклом из овог крајинског села, а давно су га напустили.

  

Свету литургију у овом храму служио је Епископ тимочки господин Иларион са свештенством који је поздрављајући присутне рекао да је овај дан посебан и треба да буде уписан посебним словима у историји, не само овог села, већ и овог дела Србије.

“Ако се обнавља храм, онда се обнавља и вера у нашем народу. Овај храм је место славе божије, место где се излива посебна благодат на људе који улазе у свете храмове.” - казао је између осталог Епископ тимочки господин Иларион.

Након богослужења отворена је и изложба посвећена овом храму, на којој су приказани документи, фотографије и црквени предмети.

  

“Црква брвнара у Брестовцу аутентична је и по својим архитектонским решењима. У општини Неготин сачуване су још две цркве брвнаре, у Поповици и Трњану. Постоје записи да су цркве брвнаре у Србији подизане и за време Немањића, али ниједна од њих до није сачувана. Сачувано је свега педесетак таквих објеката, широм Србије, од којих су три на нашој територији.” - рекао је Ненад Војиновић, директор Историјског архива у Неготину, отварајући изложбу.

У музичком делу програма учествовали су Хор Храма Свете тројице под вођством Светлане Кравченко, а наступили су и млади уметник Давид Сурдановић из Неготина на труби и Софија Лазић из Штубика која је певала традиционалне изворне песме.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.