Четвртак, 08. Аугуст 2024.

22. ЧУЧУК СТАНИНИ ДАНИ

У Сиколу родном селу чувене Чучук Стане одржана је традиционална манифествција изворног народног стваралаштва посвећена славној хероини. 22. Чучук Станине дане у организацији месне заједнице и КУД-а “Чучук Стана” отворио је Драгиша Ивковић, заменик председника Скупштине општине Неготин.  

“Манифестација изворног народног стваралаштва коју у част чувене Сикољанке Стане Пљештић, организују  културно-уметничко друштво које носи њено име и Месна заједница Сиколе, захваљујући упорности и залагању организатора, зашла је у трећу деценију трајања. Чувањем културног наслеђа и изворног народног стваралаштва чувамо наш национални идентитет, а неговањем културе сећања на важне личности и догађаје из наше прошлости, учимо нове генерације о нашим коренима, српском бићу и Србији. Чучук Стана је својим чињењем, храброшћу и смелошћу, за свог живота оставила неизбрисив траг, а наш задатак је да тај траг остане видљив, као и порука о патриотизму, љубави према родмој груди и срчаности”, поручио је Ивковић у Силолу.

У манифестацији су своје програме представили културно-уметничких друштва КУД,,Цвета Милановиц Поте" Баградан из Јагодине, ,,Никола Пашић" Зајечар, Врело" Шаркамен Неготин, ,,Шљивар" Зајечар, ,,Зоран Гајић" Рготина код Зајечара, КУД,,Ðура Јакшић" Сумраковац код Бољевца, “Бранко Олар" Слатина код Бора, КУД,, Младост" Велика Јасикова код Зајечара и КУД ,,Чучук Стана" из Сикола. Жири је за најлепшу пастирицу изабрао Милицу Ђорђевић из Јагодине, за  прву пратиљу Бориславу Миленовић из Зајечара и другу пратиљу Дејану Радосављевић из Сикола.