Среда, 21. Октобар 2015.

21.октобар Дан ослобођења Неготина у Првом светском рату

У  централном градском парку данас је обележен 21. октобар, Дан ослобођења Неготина у Првом светском рату.

После пробоја Солунског фронта, 1918. године, XIII пешадијски пук “Хајдук Вељко” у саставу Друге армије, као ни друге српске јединице, није могао да учествује у ослобађању источне Србије. Тај задатак добијају савезничке војне јединице под командом француског генерала Жуина Гамбете, који је на данашњи дан, пре 97 година, на челу коњичке бригаде и мароканских јединица ушао у Неготин.  

  

Парастос погинулима за време Првог светског рата служио је протојереј Милан Радовић, старешина Храма Свете Тројице у Неготину. Након интонирања химне Републике Србије „Боже правде“ делегације, Општине Неготин коју су чинили Јован Миловановић, председник Општине Неготин и Татјана Панић, члан Општинског већа за културу и туризам и Општинског удружења СУБНОР-а Неготин, положиле су венце на Споменик ослободиоцима 1912-1918.године.

  

Потом је уследио пригодан програм,у организацији ОУ СУБНОР Неготин и Музеја Крајине, у коме су учествовали ученици Неготинске гимназије и Основне школе „Вера Радосављевић“.

  

Програм обележавања настављен је комеморативним скупом на Алији, на месту почетка рата са Бугарском 1915.године.

За 19 часова у галерији Музеја Хајдук Вељка заказано је отварање изложбе „Битка на Легету“ коју у сарадњи са Музејом Срема приређује Музеј Крајине.