Петак, 21. Октобар 2016.

21. октобар – Дан ослобођења Неготина и Крајине у Првом светском рату

Минутом ћутања и полагањем венаца на Споменик ослободиоцима 1912-1918.године у централном градском парку обележен 21. октобар, Дан ослобођења Неготина у Првом светском рату.

21.октобра 1918. године Неготин и Крајину у Великом рату ослободиле су француске и мароканске јединице под командом генерала Жуиња. У том Великом рату, без цивилних жртава страдалих у одмаздама и казненим експедицијама непријатељских снага, у борбама и заробљеништву погинуло је укупно 3695 Крајинаца, 86 официра, 151 подофицир и 3 458 војника.

  

„Слобода коју данас живимо, последица је тих тешких дана од битке на Церу, Легету и Колубари, велике епидемије тифуса,албанске голготе и борби на Солунском фронту, за сваку коту, вис, село и град. Према томе, наша је обавеза да чувамо успомену на све те људе који су тада погинули или трајно били онеспособљени као рањеници. Наша обавеза је да чувамо успомену на наше ослободиоце и да будемо достојни њихове успомене и величине. рекао је у свом обраћању присутнима Драгољуб Филиповић, председник Удружења СУБНОР Неготин. 

  

Венце су положиле делегације, Општине Неготин коју су чинили др мед Љубисав Божиловић, председника СО Неготин, Драгослав Нинић, секретар СО Неготин и Новица Лазић,члан Општинског већа, удружења СУБНОР Неготин и Резервних војних старешина.

Делегација Општинске организације СУБНОР обишла је данас и Спомен обележје на масовној гробници трећепозиваца 13. пука „Хајдук Вељко“ на Алији надомак Мокрања. Неготинско удружење је ове године у склопу својих пројектних активности уредило стазу која води до овог спомен обележја.