Среда, 09. Аугуст 2023.

21. ЧУЧУК СТАНИНИ ДАНИ

Традиционална манифестацијa изворног народног стваралаштва „Чучук Станини дани“, у организацији Месне заједнице Сиколе и Културно-уметничког друштва „Чучук Стана“ одржана је синоћ у Сиколу по 21. пут. Публика је уживала у дефилеу учесника из разних крајева наше земље, њиховим наступима као и избору најлепше пастирице. Покровитељ манифестације је Општина Неготин.

 

 
„Данас славимо српске жене које су кроз историју много пута показале да су испред свог времена, снажне, паметне и храбре. Чучук Станини дани негују сећање на нашу хероину Стану Пљештић из Сикола, Хајдук Вељкову љубу и храбру жену која се није плашила непријатеља и раме уз раме са Вељком борила за слободу. Манифестација изворног народног стваралаштва „Чучук Станини дани“ и ове године је окупила више културно-уметничких друштава који ће нам показати сву лепоту народне песме и игре.”, поручио је отварајући манифестацију Дарко Чиришановић, секретар СО Неготин.

 
 
У културно-уметничком програму учествовала су културно-уметничка друштва МЗ „Ново Селиште“ Бор, „Никола Пашић“ Зајечар, „Радост“ Београд, „Извор Ловци“село Ловци, Јагодина, „Радислав Никчевић“ Милошево, Јагодина, „Милан Васић- Перица“ Доња Бела река, Бор„ „Бранко Олар“ Бор и „Чучук Стана“из Сикола. За најбољи изворни фолклор и оригиналну народну ношњу награђен је КУД „Чучук Стана“ из Сикола док су најбољу кореографију приказала културно-уметничка друштва „Радост“ из Београда и „МЗ Ново Селиште“ из Бора. У Сиколу је за најлепшу пастирицу Чучук Станиних дана проглашена Лана Богдановић из Доље Беле реке, за прву пратиљу Тијана Радосављевић из села Ловци код Јагодине а другу Валентина Цалић из Милошeвa код Јагодине.