Среда, 11. Септембар 2019.

180 година Неготинске гимназије

Неготинска гимназија, једна од најстаријих образовних установа у земљи, пригодним програмима, ове недеље обележава 180 година постојања и рада. 10. септембра давне 1839.године године, одлуком Државног савета и потврдом Намесништва Књаза Српског о пресељењу Зајечарске полугимназије у Неготин почела је са радом Полугимназија у Неготину.Ова образовна установа је током више деценија била укидана и поново оснивана. У једном периоду радила је као приватна, затим као државна непотпуна полугимназија. У време балканских и Првог светског рата настава се одвијала на бугарском језику, да би после ослобођења од бугарске окупације од 1920. постала потпуна осморазредна, а од 1929. била и државна реална гимназија.

  

Поводом обележавање вредног јубилеја, јуче је у сали Неготинске гимназије приређена свечана академија којој су присуствовали Владимир Величковић, председник Општине Неготин, епископ тимочки Иларион са свештенством Архијерејског намесништва Неготин, представници бројних институција и установа, бивши професори, ученици и сарадници.
О историјату школе и њеним успесима говорила је Драгана Нисић директорка Неготинске гиманзије, која је истакла да је за дугогодишњи успешан рад, Неготинска гимназија одликована 1939. године Краљевим орденом Светог Саве I реда, Орденом заслуга за народ са златном звездом1969. године . Неготинска гимназија је добитник Септембарске награде општине Неготин 1974. гoдине, Ордена Светог Саве 2002, и овогодишње Мајске награде општине Неготин.

  

„ Из наше школе поникли су многи велики и значајни људи; научници, уметници, државници, политичари. Не можемо да не поменемо великане познате и признате у земљи и свету; Стевана Стојановића Мокрањца, Симу Лозанића,Ђорђа Станојевића, Николу Пашића. Овде се списак великих и значајних људи не завршава. Гиманзија се поноси свим својим ученицима из ближе историје за које се зна ван граница земље.“ истакла је Нисићева и додала да је велика част и понос бити део школе са дугом и богатом традицијом, да одржавати углед који ова школа има није нимало лак задатак и да се труде да на основама славне прошлости у садашњости створарају генерације за будућност.

  

Његово преосвештенство, епископ тимочки Г. Иларион је упутио честитке колективу Неготинске гимназије истакавши да су црква и школа одвајкада на истом задатку, образовања и просветљења народа.
Уследио је својеврсни историјски час који су припремили ученици и професори школе и додела јубиларних награда. У вечерњим часовима у сали Дома културе „Стеван Мокрањац“ приређена је и градска академија.