Понедељак, 31. Јул 2017.

180 година цркве у Србову

У присуству великог броја верника, мештана Србова и гостију, у Србову обележено 180 година Цркве Вазнесења Господњег. Свету архијерејску литургију служио је Епископ тимочки господин Иларион, а саслуживало свештенство архијерејског намесништва неготинског. Након литургије отворена је и изложба фотографија, докумената и црквених предмета. 

  

Обележавању великог јубилеја једног од најлепших црквених здања у општини Неготин, присуствовали су и помоћник директора помоћника директора Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама у Министарству правде, др Марко Николић и Владимир Величковић, председник општине Неготин са својим сарадницима.  

  

Светој архијерејској литургији претходио је чин освећења новог иконостаса и живописа у храму, који су урађени великим залагањем надлежног пароха протојереја Зорана Јовића, његових парохијана и локалне самоуправе.

  

Његово Преосвештенство Епископ тимочки господин Иларион, у својој беседи након литургије између осталог је истакао да колико год да напредујемо у обнови храмова, у обнови парохијских домова, украшавању врквених порти, увек треба и дародавац и приложник да мисле у себи скромно и смирено, да најпре благодари Богу, јер све ово чинимо даровима Божијим. Чинимо својим рукама које су нам дате од Господа, чинимо у овоме животу који нам је дар од Господа, чинимо умом просвећеним и љубављу према Господу, а све је то дар Божији.

 

За значајан допринос у обнови цркве Вазнесења Господњег у Србову, на предлог Владике Илариона, Архијерејски синод  Српске православне цркве доделио је донаторима Атанаску Филиповићу и Боривоју Станковићем, орден Светог Краља Милутина.

  

По завршетку Свете архијерејске литургије у фоајеу црквеног здања отворена је изложба фотографија, докумената и црквених предмета. Изложбу, коју је приредио Историјски архив из Неготина, званично је отворио Епископ тимочки Иларион.

  

Црква у Србову посвећена Вазнесењу Господњем сазидана је 1837. године заузимањем ондашњег свештеника Јанка Поповића, родом из Србова, који је учио у манастиру Буково.

 

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.