Понедељак, 31. Октобар 2016.

170 година Народне библиотеке „Доситеј Новаковић“

Народна библиотека "Доситеј Новаковић" Неготин обележила је 170 година од оснивања Неготинског читалишта, као једног од најстаријих у Србији и славу установе Светог Луку. Програм обележавања овог веома значајног јубилеја, Библиотека је почела обредом резања славског колача и свечаном академијом.

 

Његово Преосвештенство Епископ тимочки Господин Иларион обавио је обред резања славског колача заједно са свештеницима Црквене општине Неготин.

 

Присутне је поздравио в.д. директора Библиотеке Милорад Грбовић, а запосленима у овој установи, грађанима Неготина и Крајине и свима који су на свој начин дали допринос у развоју читалишта велики јубилеј и славу Светог Луку честитао је председник Скупштине општине Неготин, примаријуса доктора Љубисав Божиловић.

„Наш мали град, права трговачка и господска варош, међу првима у Србији је после оснивања Полугимназије 1839. добио и нови храм Музе Србије, како је речено приликом свечаног отварања давне 1846. године.

Сада је Народна библиотека „Доситеј Новаковић“ савремена духовна и институција културе која на два одељења у граду, за одрасле и децу и неколико огранака у највећим месним заједницама окупља неколико хиљада Неготинаца који воле писану реч. Наша дужност и обавеза као локалне самоуправе је да подржимо и омогућимо обављање важне улоге  образовања наших грађана које се одвија и кроз коришћење фондова, публикација, педагошког рада који пружа наша библиотека.

Скромност обележавања не умањује значај годишњице којом заокружујемо годину коју смо почели обележавањем 160 година од рођења великог Стевана Стојановића Мокрањца.“ – истакао је између осталог Божиловић.   

Већ по традицији уручене су и награде најактивнијим читаоцима Библиотеке, као и награде најбољима на књижевним конкурсима "Мирко Петковић" и "Чика Андра".

 

Награду "Мирко Петковић" добио је Небојша Ђорђевић из Књажевца за есеј о Његошу: "Време у Лучи, Луча у времену, док(песник)посвуда"(Филозофија светлости и времена у спеву "Луча Микрокозма), док је награда "Чика Андра"  припала Нени Ђурић за песму: "Очи су огледало душе". Похвалу за песму "Стари чича" добио је Јован Јовановић.

 

Награђени читаоци на дечјем одељењу су Божидар Ђаковић, Јовановић Лана, Софија Ђорђев и Марија Стопа, а на одељењу за одрасле  Марија Живадиновић , Кристина Џимрић и Ведрана Вељковић.

 

Награђени су и читаоци у огранцима Библиотеке у Кобишници, Јабуковцу и Прахову. У Кобишници су то Натали Лазаревић, Едвард Гудојевић и Биљана Гавриловић, у Јабуковцу Анастасија Кожицић, Тамара Бубуловић и Јасна Грипсаревић, а у Прахову Стефан Милисављевић, Стефан Стаменковић и Боривоје Станчуловић.

Свечану академију, својим гласом, увеличао је Стефан Лазаревић, ученик УШ "Стеван Мокрањац" из Неготина.


* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.