Недеља, 07. Јул 2024.

17. ДАНИ ДИЈАСПОРЕ У УРОВИЦИ

Дани дијаспоре у Уровици, седамнаести по реду, окупили су бројна културно-уметничка друштва и мештане који су у родно село дошли из разних крајева Европе. Организатори ове традиционалне манифестације Месна заједница Уровица, Клуб пензионера Уровице, Европско удружење пријатеља Уровице и Основна школа "Бранислав Нушић“ побринули су се, да се врућег јулског дана, културно-уметничка друштва „Свљиг“ из Сврљига, „Димитрије Беливакић“ из Буковча, „Воја Чурић“ из Кобишнице, „Уровица“, АКУД „Флоричика“, етно група „Гергина“ и оркестар Слободана Добросављевића представе у најбољем светлу. Манифестацију је отворио председник Општине Неготин, Владимир Величковић.
 
 
 
„ Ова манифестација је нама веома важна, посебно из разлога што окупља наше људе који више деценија живе и раде у иностранству и не заборављају своју матицу, своје село. Локална самоуправа је ту да подржи манифестације и догађаје који за циљ имају повезивање и јачање веза између дијаспоре и завичаја.“, поручио је између осталог председник Величковић.
 
 
Посетиоце и учеснике поздравио је и Драгиша Ивковић, заменик председника СО Неготин и представник МЗ Уровица.
„Хтео бих да се захвалим пре свега свим учесницима који су се одазвали нашем позиву да учествују на 17. Данима дијаспоре, и наравно хвала публици која је дошла у оволиком броју, јер су то два најбитнија фактора за успешност манифестације. Као и сваке године у јулу је село пуно људи, жељних програма који за циљ имају промоцију изворног народног стваралаштва и наших богатих обичаја. Потрудићемо се да одржимо традицију, и у наредном периоду са неким новим идејама и акцијама, пре свега пробудимо жељу за отаџбином и селом код млађих генерација како би чешће и дуже боравили у матици.“, изјавио је Ивковић.
 
 
Европско удружење пријатеља Уровице годинама вредно ради на окупљању мештана који живе и раде у иностранству у циљу јачања њихових веза са завичајем.
 
 
 
„ Желимо да унапредимо живот на селу, окупимо децу и омладину, како би што лепше и боље провели распуст у Уровици. Желим да истакнем одличну сарадњу нашег удружења са руководством Општине Неготин и Месном заједницом Уровица што се и види данас. Желео бих да истакнем да ћемо радити на формирању културно-уметничког друштва у селу, да бисмо учествовали на Сусретима села идуће године“, рекао је Јовица Станојевић, заменик председника Европског удружења пријатеља Уровице.
 
 
И ове године у Уровици је изабрана најлепша пастирица Биљана Ђорђевић из Сврљига. За прву пратиљу изабрана је Диспина Николић из Уровице , а другу Анастасија Јанковић из Јабуковца. Награде је уручио Богдан Гугић, заменик председника Општине Неготин и председник жирија.