Понедељак, 11. Јануар 2016.

160 година од рођења Стевана Стојановића Мокрањца

Дом културе “Стеван Мокрањац” пригодним програмима на малој сцени биоскопа Крајина и у Комплексу Мокрањчеве родне куће, обележио је 9. јануар и 160. годишњицу рођења композитора Стевана Стојановића Мокрањца, Неготинца, који је славу родног града пронео широм света. 

   

Програм обележавања годишњице рођења Мокрањца, почео је полагањем цвећа на споменик славном композитору у дворишту његове родне куће. Цвеће су положиле представници Општине Неготин, иституција културе из Неготина и Београда и музичких школа које носе име славног Неготинца.

   

Програм је настављен у Биоскопу Крајина, прославом Светог Стефана, славе Дома културе и Мокрањчевог имендана, уз присуство Епископа тимочког Илариона, који је у славу и част Светог Стефана, уз саслужење неготинског свештенства и уз пратњу Хора Храма „Свете Тројице“ под управом Светлане Кравченко, са домаћином славе мр Миланом Радоисављевићем преломио славски колач. 

Обраћајући се присутнима владика Иларион је између осталог рекао: „Увек када прослављамо у нашој СПЦ свете угоднике Божије, а посебно и Светог архиђакона Стефана, када се родио знаменити Мокрањац, ми смо некако увек у заједници или у сећању на овог великана српске, нарочито, духовне музике и наше културе. И данас смо овде окупљени да бисмо обновили сећање на његов рођендан, али и да бисмо пре свега тога прославили рођендан Богомладенца Христа.рекао је између осталог  Епископ тимочки Иларион. 

   

Бројне госте на почетку програма поздравио је председник општине Неготин Јован Миловановић.

Година почиње обележавањем јубилеја, 160 година од рођења човека који је својим стваралашатвом и животом, поштујући наше традиционалне вредности,  учинивши их вечним, уткајући их у своје дело које се изводи широм света, задужио не само уметничку  јавност, не само Неготинце који сваке године учествују у организацији, и с радошћу посећују програме Фестивала, већ и целокупни српски народ. Општина Неготин је учинила изузетан напор прошле године, улажући у јубиларни 50-ти фестивал финансијску, техничку и сваку неопходну помоћ у жељи да се репрезентативним, Златним фестивалом, одужимо на достојан начин, великану српске музике. Свесрдну помоћ Фестивалу пружили су Министарство културе Републике Србије,бројни донатори, програмска комисија, селектор, пријатељи Фестивала. Надам се да ће, у годинама које предстоје, наша сарадња напредовати и што ће се позитивно одразити,  обогатити и учинити још садржајнијим  и  бољим, Мокрањчеве дане. Прошлогодишњим фестивалом направили смо помак који нас обавезује  да 51- ом. Фестивалу приступимо још озбиљније и са већом пажњом указујући на изузетну важност одржавања Српског празника уметничке музике препознатљивпог у Европи и свету. Велики је посао пред свима нама који ћемо са великим задовољством и пијететом обавити и на тај начин захвалити и одужити се великом Стевану Стојановићу Мокрањцу – рекао је Миловановић.

  

У част дана рођења славног српског композитора представљен је ДВД Црквене певачке дружине „Бранко“ из Ниша са делима Стевана Стојановића Мокрањца. У представљању су учествовале Сара Цицваревић, диригент хора и др Соња Маринковић.

   

Већ традиционално,  приређена је и промоција седамнаестог броја часописа „Мокрањац“, који су представила др Соња Маринковић, професор на Факултету музичке уметности у Београду, иначе главни и одговорни уредник овог издања, Ново Томић, новинар и покретач часописа „Мокрањац“ и др Бранка Радовић, дугогодишњи селектор фестивала „Мокрањчеви дани“, која је представила и допуњено иоздање монографије „Педесет година Мокрањчевих дана“, која је презентована септембра прошле године, током јубиларног Фестивала.  

   

У музичком делу програма наступио је Дечији хор „Вивак“, МШ „Стеван Мокрањац“ под диригентским вођством Александре Ђукић и Драгане Мариновић Симоновић и уз клавирску сарадњу Кристине Ђукић, као и млади пијаниста из Ниша, Александар Раос и Катарина Рувидић и Ненад Живојиновић, са ФМУ у Београду.