Среда, 18. Мај 2016.

125 година Пољопривредне школе

Пољопривредна школа са домом ученика “Рајко Боснић”, обележила је јуче свечаном седницом 125 година постојања и успешног рада.

  

Свечаност, којој су присуствовали бројни гости, представници локалне самоуправе, директори основних и средњих школа, некадашњи и садашњи радници ове школе, почела је пригодним програмом који су припремили професори и ученици ове школе, а који је био посвећен Милутину Миланковићу, математичару, астроному, климатологу, геофизичару, грађевинском инжењеру, доктору техничких наука и популаризатору науке.

  

У програму су учествовали и хор Музичке школе,  фолклорни ансамбл и етно група културно уметничког друштва “Стеван Мокрањац”.

   

Присутним гостима на свечаној седници обратио се директор школе Радомир Златановић, подсећајући на успехе које су ученици Пољопривредне школе забележили током ове школске године, а најуспешнијим ученицима, који су постигли запажене резултате у различитим областима уручене су награде.

   

Свечана академија била је прилика да се уруче и јубиларне награде запосленима у школи. Тако су јубиларне награде за десет година рада добили Верица Станојевић, Наташа Керкез, Марија Живковић и Игор Стојковић, за двадесет година Ненад Живановић, Босиљка Станојевић, Дејан Стефановић и Снежана Ракић. За тридесет година рада награђени су Десанка Суруџић и Снежана Ђорђевић, а за тридесет пет година Јагодинка Крстић и Зорица Маринковић.

   

Давне 1891. године, указом краља Александра I од 31. маја 1890. године, основана је Школа за винодеље и воћарство у Буково. Винодељско-ратарска школа је основана на закупљеном земљишту од манастира Буково. Предлог за оснивање школе дали су крајински виноградари. Буково није случајно одабрано као локација за школу јер је то био центар крајинског виногорја. Успеси су били евидентни, скоро зачуђујући.

Пољопривредна односно Винодељско-ратарска школа на Букову се одмах прочула по воћарству, ратарству, повртарству, сточарству и изнад свега виноградарству. Школа је до 1927. године радила као нижа пољопривредна школа, а 1928. године прераста у средњу пољопривредну школу. Ова школа је у самом почетку свога рада стекла углед веома реномиране васпитно-образовне установе који ужива и након 125 година постојања.

Нарочито и надалеко чувена школа у Букову била је и остала захваљујући винарији која је њен есенцијални део, и винима међу којима се истиче тамјаника.

Школа је у свом дугом раду имала успоне и падове и пратиле су је недаће у земљи, како економске тако и политичке, из којих је увек успевала и успева да изађе богатија и успешнија, снажнија и познатија. Колектив школе и њени ученици се свакодневно труде да својим радом, учењем и постигнутим резултатима учине школу још бољом.

Пољопривредна школа „Рајко Боснић“ образује ученике на смеровима : пољопривредни техничар, ветеринарски техничар, прехрамбени техничар, техничар за фармацеутско индустријску технологију,  пекар и цвећар/вртлар.

 

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.