Уторак, 10. Мај 2011.

10.05. - ,,Аутентично етно из Источне Србије' у Голубцу

3188_1.jpg

У оквиру едукације заинтересованих за бављење сеоским туризмом, планиране пројектом ,,Аутентично етно из Источне Србије' у Голубцу је у суботу 7. маја, одржана радионица са уводним предавањима везаним за основе сеоског туризма.

Радионица је организована у просторијама Туристичке организације Голубац, у сарадњи са Пројектним тимом пројекта 'Аутентично етно' из општине Неготин. Скупу је присуствовало 20-так  заинтересованих.

3188_2.jpg

На почетку радионице присутнима се обратила директорка ТО Голубац, Снежана Јовић, која је позвала присутне да се укључе у сеоски туризам и пројекат Аутентично етно како би унапредили своје знање о овој делатности  као и како би у свој туристички производ укључили аутентичне етно елементе.

3188_3.jpg

Присутнима се обратио и Марко Милосављевић, асистент менаџера пројекта, нагласивши да је ,,Аутентично етно из Источне Србије' пројекат који сви партнери треба да доживе као заједничку акцију у циљу  развоја сеоског туризма као делатности која пружа велике шансе за самозапошљевање,  али и за неговање аутентичних етно вредности Источне Србије.

3188_4.jpg

Предавачи су били Влада Ивановић, директор ТО Љиг и оснивач wеб сите-а село.рс и  Жељко Средић, власник етно комплекса  ,,Гостољубље' из Косјерића. Они су присутнима пренели своја искуства везана за рад у сеоском туризму као и примере добре праксе у циљу евентуалне примене истих  и у сеоском туризму Источне Србије.

3188_5.jpg

Пројекат 'Аутентично етно из Источне Србије' , Општина Неготин реализује уз финансијску подршку Немачког Института за техничку помоћ и сарадњу ГИЗи у партнерству са Регионалном агенцијом за  развој Источне Србије РАРИС као и Туристичким организацијама  општина Неготин, Кладово, Мајданпек и Голубац. Поред бројних активности, овим пројектом су предвиђена два круга предавања у све четири партнерске општине. Први круг предавања је посвећен основама  бављења сеоским туризмом док је други круг предавања  посвећен специфичним знањима неопходним за припрему  аутентичног етно сеоског производа.

У складу са пројектним планом, после уводних предавања у Неготину, Кладову и Голубцу, 27. маја овакво предавање биће организовано и у Доњем Милановцу.  Други круг предавања посвећен примени аутентичних етно стандарда је планиран за пар месеци , такође у све четири партнерске општине.