Петак, 13. Мај 2011.

– Завршна смотра 38. Сусрета села општине Неготин

3200_1.jpg

На сцени Дома културе „Стеван Мокрањац“ синоћ је одржана завршна смотра 38. Сусрета села. У ревијалном програму наступили су најбољи појединци и групе са овогодишње манифестације којима су овом приликом уручене и награде.

3200_2.jpg

Прво место заузело је Културно уметничко друштво „Мокрањац“ из Мокрања. Друго место поделила су културно уметничка друштва „Младост“ из Чубре и „Воја Чурић“ из Кобишнице, а треће  „Флоричика“ из Јабуковца и „Димитрије Беливакић“ из Буковча.

3200_3.jpg

Дипломе и новчане награде овим културно уметничким друштвима уручио је магистар Милан Уруковић, председник Скупштин општине Неготин.

3200_4.jpg

Ратомир Милосављевић, члан жирија на овогодишњој манифестацији, уручио је најбољим групама, вокалним и инструменталним солистима и казивачима дипломе за најуспешније и најупечатљивије представљање на 38. Сусретима села.

3200_5.jpg

Дом културе „Стеван Мокрањац”, као организатор смотре, за  исказану подршку у реализацији 38. Сусрета села, доделио је захвалнице и спонзорима манифестације ЈКП „Бадњево”, Институту за ратарство и повртарство из Новог Сада и Телевизији РАМА, медијском покровитељу.

3200_6.jpg

Једанаест месних заједница узело је ове године учешће у манифестацији. Преко 600 учесника, кроз 11 такмичарских вечери, приказали су огромно богатство карактеристично за подручје Источне Србије. Чланови културно уметничких друштава показали су како се на прави начин чувају од заборава изворне народне песме, игре, предања, ношње, једном речју све оно што је заштитни знак народне културе.

Више од три и по хиљаде грађана општине Неготин пратило је програме у Јабуковцу, Тамничу, Јасеници, Сиколу, Шаркамену, Буковчу, Штубику, Поповици, Мокрању, Кобишници и Чубри и они су најмеродавнији жири који је дао своју оцену колико су крајински аматери успели да очувају народну традицију.

3200_8.jpg

Поред новчаних награда у износу од тридесет, двадесет и десет хиљада динара, најбоља друштва, општина Неготини и Дом културе за учешће у овој акцији за сваку месну заједницу односно културно-уметничко друштво издвојили су по 30.000 динара. Додатна средства на име спонзорства обезбедило је и ЈКП „Бадwево”, док је Институт за ратарство и повртарство из Новог Сада победнике 38. Сусрета села даривао семенском робом у вредности од 30.000,00 динара.

3200_9.jpg

Традиционалну манифестацију изворног народног стваралаштва свечано је затворио председник општине Неготин др Влајко Ђорђевић.