Петак, 16. Септембар 2011.

– Затворени 46. “Мокрањчеви дани”

3377_1.jpg

Концертом Националног ансамбла „Коло“, синоћ је у Дому културе затворен један од најзначајнијих музичких догађаја код нас, фестивал који се већ 46 година одржава у част великана српске музике Стевана Стојановића Мокрањца. На церемонији свечаног затварања Фестивалска признања добили су они који су свесрдно помогли да се овогодишњи фестивал одржи, покровитељи и пријатељи Мокрањчевих дана, које ће Плакете и Почаснице подсећати на овогодишње Мокрањчеве дане.

Директор Дома културе „Стеван Мокрањац“ Неготин, мр Милан Радосављевић,  обраћајући се присутнима, посебну захвалност упутио је на адресе Министарства културе, информисања и информационог друштва, општине Неготин, али и организација, установа и појединаца, без чије, помоћи и подршке фестивал не би било овако добрих и садржајних програма на 46. фестивалу „Мокрањчеви дани“.

3377_2.jpg

Мр Милан Радосављевић, уручио је фестивалска признања Плакете и Почаснице, покровитељима и пријатељима Фестивала. Добитници Плакете 46. „Мокрањчевих дана су : Хидроелектрана „Ђердап” Кладово, Телеком Србија, Уницредит банк Србија, Јавно предузеће  ПТТ саобраћај Србија, Привредно друштво  „Југоисток“ Ниш, Даниловић Аранђел из Мокрања. Почаснице 46. Мокрањчевих свечаности додељене су : Драгану Станковићу, директору Хидроелектране „Ђердап” Кладово, Зорану Кршенковићу, директору Хидроелектране  „Ђердап 2“, Небојши Карановићу, директору дирекције за производњу ХЕ “Ђердап” Кладово, Акционарском друштву „Ђердап услуге” Кладово, Мегатренд  универзитету, Електротимоку Зајечар, Електродистрибуцији Неготин, “Интеса“  банци ,“Дунав осигурању“ главна филијала Зајечар, Агробанци, „Матаљ винарији“ Неготин, фирми „Спајић“ Неготин, самосталној радњи „Форма“ Неготин, самосталној радњи  „Линотип“ Неготин, фирми „Гипс ентеријер“ Неготин, медијском покровитељу Радио-телевизији Србије, Радио Београду, Тимочкој телевизији  и радију, медијским партнерима Телевизији  Рама, Фолк диску Салаш, Народним новинама „Завичај“, Сузани Михајловић-Јовановић, дописнику Вечерњих новости, Смиљки Јурасовић, дописнику Блица, Ловачком удружењу „Хајдук Вељко“ Неготин, Друштву пчелара „Хајдук Вељко“ Неготин, Јавном комуналном предузећу „Бадњево“ Неготин, Јавном предузећу за грађевинско земљиште Неготин, Полицијској станици Неготин, Здраственом центру Неготин, Туристичкој организацији општине Неготин, Цркви Свете Тројице Неготин, Музичкој школи „Стеван Мокрањац“ Неготин,
Жаклини Николић, директорки Центра за културу Кладово,  фризерско козметичком салону „Фигаро“, Цвећари „Невен” и месној заједници Mокрање.

Почаснице и Плакете накнадно ће бити уручене: опери и театру Мадленианум, Сокоју,Југоконцерту, Викторији логистик, Тончев градњи, Дневном листу „Данас“, медијском спонзору Политика, Служби за заштиту животне средине општинске управе општине Неготин и Живојину Драгишићу, дописнику „Преса“, земљорадничкој задрузи „Уљарица“ и Житопромету из Зајечара.

3377_4.jpg

Завршну реч и оцену 46. Мокрањчевих дана дала је селекторка др Бранка Радовић. Она је између осталог истакла : „Да је Неготин живео у духу фестивала сведочи никад већи број посетилаца, 8000, рачунајући и концерте на отвореном. Концепција фестивала, утемељена је на Мокрањцу, његовој световној и духовној музици, значи хорској музици превасходно и на савремености оплођеној, израслој на темељима Мокрањчеве традиције. Учествовало је 11 хорова, од тога на Натпевавању које има међународни карактер, 5, 3 из инострантва, Белорусија, Словенија, Македонија и два наша, из Србије, Панчево, Ниш. Међу хоровима су ове године три најбоља српска хора уопште, прошлогодишњи победник Натпевавања хор Лола, затим Обилић-Крсмановић, као и наш једини професионални хор РТС. Учествовати на Мокрањечевим данима постаје престижан фактор за солисте и ансамбле. Један од истакнутих диригената је рекао: „То је једини фестивал на коме вреди учествовати“. Многи учесници, непосредно после наступа у Неготину, одржали су концерте у Кладову, Зајечару, Београду, тако да Мокрањчеви дани живе и после Мокрањчевих дана.“

3377_3.jpg

Судећи по заинтересованости публике и мишљењу стручне критике овогодишњи „Мокрањчеви дани“ били су на завидном уметничком нивоу. Реализација осмишљеног програма била је могућа захваљујући подршци Министарства културе, информисања и информационог друштва Републике Србије, као и Општине Неготин.

Фестивал је отворио министар културе, информисања и информационог друштва Републике Србије, Предраг Марковић, а част да затвори 46. музичке свечаности припала је председнику општине Неготин др Влајку Ђорђевићу. Затварајући овогодишњи фестивал он је истакао : „Из године у годину, од фестивала до фестивала, присуствујемо све чудеснијим призорима сусретања стваралачких енергија. И многа неготинска младост је кренула тим путем, о чему непобитно говори збирка Мокрањчевих следбеника промовисана прошле године на 45. Мокрањчевим данима. Већ ове године, могла би да се допуни са још неколико бриљантних биографија младих следбеника Стевана Ст. Мокрањца. Надамо се, да ће се то десити ускоро, то је наше обећање и обавеза. Многи значајни уметници света нису дошли у Мокрањчев родни град , не својом кривицом. И данас, нажалост, недостатак новца диктира садржаје, обим и квалитет  фестивала. Општина Неготин и Министарство културе Републике Србије, уз помоћ традиционалних пријатеља и спонзора, ипак успева да фестивал организује на нивоу достојном имена нашег музичког великана светског гласа. Зато нека и предстојећи фестивали напредују, нека се развијају, а педесете јубиларне музичке свечаности у Неготину нека буду историјски празик за Европу и свет. Затварам 46. Мокрањчеве дане с радошћу и поручујем, добро нам дошли под бадем дрво и наредне године на 47. Мокрањчеве дане“.

3377_5.jpg