Субота, 15. Фебруар 2014.

СВЕТИ ТРИФУН

На Рајачким пивницама, срцу  неготинског виногорја, одржана је традиционална манифестација Свети Трифун.Своју славу, Светог Трифуна, крајински виноградари и винари, обележили су традиционалним и симболичним орезивањем винове лозе. Овај обичај означава и почетак овогодишње сезоне радова.

 

Манифестација Свети Трифун, на Рајачким пивницама почела је традиционалном српском здравицом, а винарима и њиховим гостима, подсећајући на златно доба винарства у Крајини, али и нове тенденције у овом виноградарском подручју, испред Општине Неготин обратио се мр Милан Уруковић, председник.

 

“Подсетићу вас да је Општина Неготин, као ретко која општина у републици, пољопривредницима прошле године исплатила преко 30 милиона динара бесповратне помоћи. Између осталог и за унапређење виноградарства и винарства, али и руралног туризма, који овде, на овом локалитету има посебан потенцијал. Општина Неготин је започела израду плана детаљне регулације Рајачких и Рогљевских пивница, као и пројекат за водовод и канализацију, јер су то неопходни услови за даље инвестирање на овим локалитетима. Наши винари укључени су и у међународне пројекте унапређења виноградарства и винарства” – поручио је мр Милан Уруковић.

Свештенци неготинске Црквене општине потом су извели обред резања славског колача.

    

Традиционално, на празник виноградара и винара, уз благослов почетку резања  лозе у крајинском виногорју, обављено је и обредно зарезивање винове лозе у оближњем винограду.

 

По завршетку посете виноградима, виноградари су уз прошлогодишње вино пожелели да род ове године буде што бољи, а вино питкије, уз наду да ће их и ове године послужити сунце, а вични винари већ ће се потрудити да направе и добро вино.