Четвртак, 15. Децембар 2011.

– Студијско путовање пољопривредних произвођача у Словенију

3492_1.jpg

На иницијативу председника општине Неготин др Влајка Ђорђевића, група од педесетак најактивнијих пољопривредних произвођача, од 11. до 13. децембра боравила је у Словенији и обишла неколико регија. Путовање је финансирано средствима из општинског аграрног буџета, у циљу увођења нових стандарда и поспешивања производње на подручју неготинске општине.

3492_2.jpg

Пољопривредни произвођачи из општине Неготин били су у прилици да се током овог студијског путовања упознају са примерима добре праксе у области воћарства, сточарства, ратарства и виноградарства, уз производњу вина у Словенији као и у области руралног туризма.

3492_3.jpg

Током боравка у Словенији, Крајинци су у циљу  стицања нових сазнања и преузимања искустава успешних, обишли фарму бикова домаћинства Мартинец и просторије Задруге Житек у Мурској Соботи.

3492_4.jpg

Организовани су и сусрети индивидуалних пољопривредних произвођача општина Мурска Собота и Неготин на којој су се присутнима испред домаћина обратили Бранислава Беловић, председница задруге Житек, Роберт Грах испред Привредне коморе Помурске области и Франц Режоња испред Завода за пољопривреду Мурске Соботе, а испред гостију Митар Пржуљ из Привредне коморе Србије и Слађана Стојановић, испред општине Неготин.  

3492_5.jpg

Пољопривредни произвођачи из општине Неготин посетили су и пчеларску задругу где су домаћини организовали предавање уз дегустацију меда и обилазак производних погона. Организован је и обилазак хладњаче и дистрибутивног центра за локална газдинства у Мурској Соботи.

3492_6.jpg

Посебан утисак за све на студијском путовању оставила је посета и обилазак винарије „П&Ф Јерузалем” Ормож, треће по величини винарије у Словенији, која у свом поседу има 1200 ха винограда, као и туристичко виноградарског домаћинства Хлебец.

3492_7.jpg

Другог дана посете, делегација из општине Неготин била је у прилици да се упозна и са Винском цестом кроз Словенију и обиђе газдинства која се баве руралним туризмом, а приређен је и пријем у привредној комори Марибора.

3492_8.jpg

Општина Неготин је до пре двадесетак година имала веома плодну сарадњу са Словенијом, пре свега у области производње безалкохолних пића, вина и ракије, за коју су синоними до средине деведесетих били неготинска винарска кућа „Крајина вино“ и „Словин“.

Такође, не треба заборавити да је после 2000. године први град које је посетио тадашњи амбасадор Словеније у Србији Борут Шукље био управо Неготин.

И приликом овог студијског путовања пољопривредни произвођачи поред упознавања са примерима добре праксе, били су у могућности да успоставе контакте са пољопривредницима из Словеније. Зато се с разлогом очекује да се коначно успостави конкретна сарадња неготинске општине и градова у Словенији.

Студијско путовање полопривредника из општине Неготин у значајној мери је помогла и Привредна комора Србије која је и осмислила и организовала програм посете.