Уторак, 06. Новембар 2012.

Састанак са привредницима

3940_1.jpg

Председник општине Неготин мр Милан Уруковић са сарадницима из Канцеларије за локални економски и рурални развој упознао је неготинске привреднике са активностима везаним за израду Плана капиталних инвестиција за период 2013. до 2017. године и позвао их да дају своје примедбе и сугестије за израду овог планског документа. Такође, привредници су обавештени о могућностима учешћа на предстојећем 11. Међународном сајму предузетништва „Бизнис база“ од 29. новембра до 1. децембра на Београдском сајму.

-Састанак смо организовали са циљем да вас упознамо са активностима које ми као, локална самоуправа, предузимамо на плану јачања привредних капацитета и потенцијала  наше општине. Вас као угледне привреднике и носиоце привредног развоја желимо да консултујемо и чујемо ваше предлоге, примедбе, сугестије о томе шта би требало да, ми као општинско руководство, предузмемо да би у неком догледном року поправили привредну ситуацију у општини. У општини Неготин у току је израда Плана капиталних инвестиција за период 2013-2017 године. У том смислу Општинско веће општине Неготин формирало је Комисију за израду плана капиталних инвестиција која броји шест чланова.  Комисија има задатак и да најпре утврди смернице за израду Плана, али и одреди листе инвестиционих пројеката приспелих на процену на основу прикупљених предлога као и бодује појединачне пројекте на основу критеријума за оцењивање. Ми смо већ започели процедуру око доношења овог документа, па је Општинско веће општине Неготин донело Одлуку о приступању изради плана капиталних инвестиција и доношења смерница за израду плана – нагласио је мр Милан Уруковић, председник општине Неготин.

Иначе, капиталним се сматрају  инвестиције вредности веће од 50.000,00 евра којима је предвиђена изградња и обнављање инфраструктуре, укључујући и планску документацију, затим куповина земљишта, куповина и изградња стамбених, пословних и других објеката за јавну употребу и опрема за јавну употребу ЧИЈИ је век трајања дужи од 5 година. План капиталних инвестиција ће се ажурирати сваке године, што значи да се, у случају било каквих измена услова може ускладити са актуелном ситуацијом.

Мр Милан Уруковић упознао је привреднике са предлозима Општег удружења предузетника за План капиталних инвестиција за период 2013-2017 године и позвао их да својим предлозима и сугестијама дају допринос квалитетнијој изради овог значајног планског документа.

3940_2.jpg

Радиша Младеновић, предузетник и председник Привредног савета општине Неготин истакао је да треба потенцирати инвестиције које су реалне и који би могле у најскорије време да донесу профит. У том смислу предложио је израду интегралне туристичке понуде на новој или „освеженој“ инфраструктури.

Олга Предић, шеф одељења за привреду и друштвене делатности Општинске управе упознала је привреднике са могућностима учешћа на предстојећем 11. Међународном сајму предузетништва „Бизнис база“ од 29. новимбра до 1. децембра на Београдском сајму. Том приликом најављено је да ће општина Неготин финансирати половину цене учешћа привредника на сајму, док ће учешће заједничког представљања Удружења винара и виноградара финансирати у потпуности.

Иначе, у договору са Министарством регионалног развоја и локалне самоуправе, ове године у истој хали и у истом термину, одржаће се и 4. Сајам локалних самоуправа. Општина Неготин представиће се, у организацији РАРИС-а,  на заједничком штанду „Источна Србија“.