Четвртак, 31. Март 2011.

– Састанак радне групе за развој предузетништва

3138_1.jpg

У оквиру Пројекта ГИЗ – Локални економски развој у региону Дунава, у великој сали Скупштине општине Неготин одржан је четврти састанак Радне групе за развој предузетништва. Главна тема овог састанка била је представљање прелиминарних пореских модела који су израђени за ову општину.

Наиме, у претходном периоду НАЛЕД је у сарадњи са општинама, које су изразиле спремност за учешће у пројекту “Развој преузетништва”, радио на прикупљању података неопходних за израду пореских модела за три одабране општине.

3138_2.jpg

Чланови радне групе, представници општина и удружења предузетника, имали су прилику да се кроз детаљну анализу упознају са могућностима и предностима које пружају порески модели, у циљу равномернијег распоређивања пореских оптерећења, повећања буџетских прихода локалне самоуправе, као и смањења сиве економије и раста запошљавања на територији општине кроз подстицаје локалној привреди у виду пореских кредита и пореских олакшица.

Економски интерес друштва је приходовање од земљишта. Пореска политика треба да учини поседовање скупим, а приходовање од земљишта јефтиним. То су уједно и основни предуслови за развој и богаћење друштва.

Порески систем локалних самоуправа треба да се базира на основном ресурсу: земљишту!

3138_4.jpg

Порука свим члановима радне групе била је да порески модели у овом тренутку нису потпуно примењиви, и да треба радити на њиховом унапређивању, прилагођавању и стварању предуслова за њихову примену уз уверење да ће резултати тога бити несумњиво видљиви на локалном нивоу.

У наредном периоду, радиће се на изради пореских модела за још две општине које доставе све неопходне податке, а сам избор зависиће од брзине, потпуности и тачности достављених података.

У току састанка било је речи и о активностима везаним за предузетничко-технолошки камп који би окупио око 50 средњошколоца. С тим у вези чланови радне групе ће у наредном периоду радити на развијању самог концепта овог пројекта.

3138_3.jpg

Након састанка одржан је и кратак оперативни рад са локалним тимом општине Неготин, састављеним од представника локалне пореске администрације, завода за урбанизам и одељења за буџет, финансије, привреду и друштвене делатности. Њима је такође представљен порески модел, а уједно и активности које у периоду који је пред нама треба предузети, да би се након тога могло приступити промоцији самог модела у циљу његове што скорије примене.