Понедељак, 14. Март 2011.

– Реализација пројекта “Да ли мислиш зелено”

3111_1.jpg

Еколошко удружење Препород из Прахова предавањем у Основној школи „Бранко Радичевић“ наставило је са реализацијом пројекта „Да ли мислиш зелено” који је одобрило Министарство животне средине и просторног планирања, а који је једним делом финансијски подржала и локална самоуправа.

3111_5.jpg

Пројектом су предвиђене разне активности као што су предавања, трибине, радионице, концерти и перформанси. Циљ пројекта је подизање еколошке свести у нашој општини.

3111_4.jpg

Пројекат је започет 17. децембра 2010. године у основној школи у Прахову, јер је једна од главних циљних група у овом пројекту омладина насеља Прахово и Радујевац која су тренутно најзагађенија у нашој општини. Тог дана је организовано уводно предавање које је упознало ученике са задацима екологије као науке и са еколошким проблемима у нашем окружењу. Истог дана је за ученике првог циклуса основног образовања организована радионица ,,Лутка која спашава свет“ на тему рециклажа. Рециклажем папира израђене су лутке које ће се употребити за луткарску представу која представља наставак овог пројекта. Након реализације извршена је евалуација ових активности анкетирањем ученика и анализом резултата анкете заључили смо да су млади недовољно упознати са овим проблемом и да су исто тако показали велико интересовање за њега.

3111_2.jpg

Наставак пројектних активности реализован је у петак 11. марта у ОШ,,Бранко Радичевић“ у Неготину, истим уводним предавањем, с тим да су сада учесници били представници свих основних и средњих школа из града. За крај предавања није организовано анкетирање већ се евалуација одвијала кроз радионичарство. Ученици су имали задатак да напишу песму која промовише заштиту животне средине. Изузетно успешним радовима доказали су да су пратили предавање и схватили значај екологије као науке. Предавач оба уводна предавања је била професор биологије Јасна Крстић Добросављевић.