Уторак, 15. Март 2011.

– Промовисан пројекат Аутентично етно из Источне Србије

3113_1.jpg

У складу са  планом предвиђених активности у суботу 12. марта на малој сцени Дома културе у биоскопу „Крајина“ промовисан је пројекат ,,Установљавање и промоција етно стандарда у сеоском туризму - Аутентично етно из Источне Србије', и одржан први сет едукације на теме везане за основе бављења сеоским туризмом. Пројекат већинским делом финансира немачка организација за техничку сарадњу ГИЗ у оквиру свог Пројекта ,,Локални економски развој у региону Дунава'. Партнери општине Неготин у овом пројекту су РАРИС и туристичке организације из општина Неготин, Кладово, Мајданпек и Голубац.

3113_2.jpg

Промоцију је званично отворио председник општине Неготин др Влајко Ђорђевић, који је поздрављајући госте истакао да је развој туризма опредељење локалне самоуправе у наредном петогодишњем периоду.

3113_3.jpg

Маријана Ђорђевић, дипломирани туризмолог и аутор пројекта, упознала је присутне са  активностима које ће бити реализоване током пројекта. У плану су израда студије, као и водича за сеоска домаћинства који ће садржати сажете елементе студије који треба да помогне онима који желе да се баве сеоским туризмом да на најбољи начин опреме своја домаћинства, а да она испуне савремене критеријуме везане за смештај у сеоским домаћинствима. Планирано је такође и студијско путовање по Србији и обилазак крајева у којима је сеоски туризам већ развијен у циљу упознавања са њиховим искуствима. Као посебан део пројекта биће израђен каталог сеоских домаћинстава и сајт на коме ће исти подаци бити пласирани у електронској форми. Предвиђена је и израда етно производа који ће бити подељени домаћинствима у све четири општине у којима ће се пројекат реализовати. Маријана Ђорђевић је такође истакла да је могућност развоја сеоског туризма велика, с обзиром на богато етно наслеђе које има наш крај, а ту је и могућност самозапошљавања за оне који се одлуче да се баве овим послом. 

3113_4.jpg

У склопу промоције пројекта одржан је и први сет едукације на теме везане за основе бављења сеоским туризмом. Соња Недељковић, председница Удружења предузетника у сеоском туризму говорила је присутнима о екомонском и друштвеном значају тирузма за развој села, као и о припремама домаћинства за прихват гостију, док је Радмила Васиљевић, чланица удружења одржала предавање о најновијим стандардима за категоризацију сеоских туристичких домаћинстава.

3113_5.jpg

Планирана едукација  била је прилика да сви заинтересовани за бављење сеоским туризмом у општини Неготин , без обзира да ли  су у претходном периоду категорисали своја домаћинства или не, стекну више знања о могућностима и условима за бављење сеоским туризмом као активношћу која између осталог пружа  могућност за самозапошљавање  у сеоским  срединама.

3112_2.jpg

Поред власника сеоских домаћинстава заинтересованих за бављење туризмом присуствовали и представници Туристичких организација општина које учествују у пројекту.

3112_7.jpg

Едукативни део обогаћен етно музичким програмом, уз учешће етно групе „Марињике“, фолклорне групе Културно уметничког друштва „Ратар“ из Јасенице, изложбом рукотворина чланица задруге ,,Занарт', а за све учеснике овог догађања организовано је и послужење

3113_10.jpg

Пројекат ,,Установљавање и промоција етно стандарда у сеоском туризму - Аутентично етно из Источне Србије'  биће реализован истовремено у општинама Неготин, Кладово, Мајданпек и Голубац.

3113_7.jpg

Вредност пројекта је 42380 евра, од чега је ГИЗ обезбедио 31500, а општина Неготин преостали износ, кроз плате пројектног тима . Период за реализацију пројекта је 16 месеци.

3113_8.jpg