Среда, 23. Фебруар 2011.

– Пројекат „Право на равноправност“

3088_1.jpg

У малој сали општине Неготин данас је одржана конференција за новинаре на којој су Љиљана Ђаковић, менаџер Асоцијације за развој општине Неготин и Вела Благојевић, члан Општинског већа општине Неготин у својству координатора и асистента координатора представиле пројекат под називом „Право на равноправни живот“.

3088_2.jpg

Пројекат реализује Асоцијација за развој општине Неготин у партнерству са Министарством рада и социјалне политике – Управом за родну равноправост и општином Неготин.  

Општи циљ пројекта јесте сензибилисање јавности и оснаживање жена кроз семинаре и едукацију у циљу побољшања положаја жена и унапређење родне равноправности у складу са националном стратегијом и Законом о равноправности полова.

Други, али не мање важан циљ јесте оснивање тела за родну равноправност при локалној самоуправи у циљу побољшања положаја жена и унапређење родне равноправности у општини Неготин.

Узајамни односи између грађана са једне и власти, институција, администрације, са друге стране, је двосмеран и најосетљивији на локалном нивоу. Већина грађана и припадника локалне самоуправе на нивоу ставова прихвата родну равноправност, али ставови не одговарају пракси. Жене су недовољно заступљене у политици економији и култури. Грађани и припадници локалне самоуправе често не познају механизме остваривања политике једнаких могућности и стратешка документа из домена родне равноправности. Зато је потребно успоставити интензивнију координацију и функционално повезивање грађана са једне и локалне самоуправе са друге стране. Осим решавања конкретнијих проблема у свакој локалној средини потребна је и шира социјална промоција свих слојева жена.

Србија, као и већина држава у свету има различите институционалне механизме за унапређење и заштиту родне равноправности и  једнакост полова, од уставних одредаба, преко Закона о равноправности  полова и закона који уређују друге области , па до Управе за родну равноправност и формирања тела на локалном нивоу за родну равноправност. Помак у овој области, посебно када је реч о институционализацији политичке стратегије и успостављања законодавног оквира је од великог значаја.      

Укупна вредност пројекта је 176 200, од чега ће Министарство рада и социјалне политике издвојити 102 000 динара, а преостали део финансираће општине Неготин.