Среда, 30. Новембар 2011.

– Пројекат „Подршка и интеграција особа са инвалидитетом у општини Неготин“

3466_1.jpg

У оквиру реализације пројекта „Подршка и интеграција особа са инвалидитетом у општини Неготин“ јуче су на конференцији за новинаре Љиљана Ђаковић и Вела Благојевић, испред пројектног тима представиле резултате спроведене анкете и најавиле одржавање радионица.

Вела Благојевић, асистент координатора пројекта, истакла је да се анализом стања дошло до закључка да нема прецизне евиденције особа са инвалидитетом на територији општине Неготин као и да је добра база података и евиденција, веома битна за израду планова, поготово када су питању особе са инвалидитетом.

3466_2.jpg

Љиљана Ђаковић, координатор пројекта представила је резултате спроведене анкете. Она је истакла да је анкетним упитником обухваћен велики број корисника али није утврђен  број свих  корисника који живе у општини Неготин. Разлог томе је што институције не располажу подацима о инвалидним лицима, подаци многих институција се преклапају, а велики број корисника не налази се на  евиденцијама служби (старије особе са инвалидитетом, лица тешко ментално оштећена и лица која не желе да користе услуге институција из личних разлога ).База је стога отворена за допуне и перманентно се допуњава.

Подаци указују и на категорије инвалидности и добијена  је јасна слика социјалног статуса породица и  проблема са којима се породице срећу што ће у будућности омогућити увођење сервиса  од стране локалне самоуправе неопходних за квалитетнији живот лица са инвалидитетом .

Анкета је спроведена у другом и трећем месецу реализације Пројекта у граду и 38 месних заједница. Анкетирана је 131 породица, укупно 412 чланова породице који су у разговору са волонтерима (49 волонтера - анкетара) дали веродостојне податке о 149 лица са инвалидитетом. Оно што је забрињавајуће је што се ниједна од анкетираних породица у месним заједницама (50% породица) не налази на евиденцији постојећих институција. Из резултата добијених анкетом може се закључити да највећи број анкетираних породица има велики број чланова домаћинства. Од 149 лица са инвалидитетом, 71 лице (47,65%) чине малолетна лица до 17 година живота. Највећи проценат - 28,8% су лако ментално ретардирана лица и 12,7% лица оболела од церебралне парализе.

3466_3.jpg

Од анкетираних лица само 8,39% похађало је дечији вртић, 29,5% завршило је основну школу, 15,4% средњу школу, а свега 0,6% високу школу. Тренутно школу похађа 38,9% испитаника.Велики проценат анкетираних није желео да да одговор на ово питање те се може сматрати да не похађају школу.

Највећи број породица лица са инвалидитетом 47,32% живи у објекту који процењују као средње погодан за живот, 20,6% испитаника живи у лошим условима, а чак 6,17% није желело да да одговор на ово питање. Преко 22,4 % испитаника живе као подстанари.У само две просторије живи 19,69% испитаника.

С обзиром да је велики број породица вишечлан, услови за живот су незадовољавајући. Мокри чвор нема 28,14% испитаника, а личну документацују нема чак 34,40% испитаника. Делимично је завршило школу 33,58%, а жељу за даљим образовањем има 13,74% што значи да лица са инвалидитетом нису интегрисана у заједницу.

Само 9,1% испитаника било је укључено у неки вид едукације што је изузетно мали проценат.Од укупно 412 испитаних чланова породице стално запослење има 37,31%, социјалну помоћ добија само 12,21%, док 18,32% зарађује повремено.

Без обзира на постојећу Законску регулативу ни једно лице са инвалидитетом не ради. За програме самозапошљавања и запошљавања  које локална самоуправа има зна само 8,4% испитаника, а за исте програме НСЗ зна 12,97% што значи да ова лица и породице нису упозната са могућностима запошљавања. Код НСЗ-а је пријављено 27,48% што је мали проценат, а 74,5% никада није радило ни у једном предузећу.

Само 11,45% особа са инвалидитетом укључено је у једно од два удружења која делују на територији општине Неготин и при том не остварују никакве бенефите. Уједно на ово питање 93,18% испитаника није одговорило. Велики је проценат и оних 94,64% не зна које бенефите могу да остваре.

Сто посто испитаника желело би да се при локалној самоуправи уведе нови сервис за потребе породице, али нису навели који сервис.

Вела Благојевић, позвала је особе са инвалидитетом да се укључе у  рад радионица које су почеле 20. новембра. То су курс за рад на рачунару, ликовна радионица, вежбе реедукације психомоторике и корективно-превентивне вежбе и игре.