Петак, 25. Март 2011.

– Пројекат “Друга шанса”

3132_5.jpg

Основна школа „Вера Радосављевић“ из Неготина, једна је од 80 школа у Србији која је на конкурсу Министарства просвете обезбедила учешће у пројекту “Друга шанса”, чији је циљ развој функционалног основног образовања одраслих у нашој земљи, узраста изнад 15 година, а који треба да допринесе већој упослености, смањењу сиромаштва, социјалној кохезији и националном економском опоравку.

3132_2.jpg

ОШ “Вера Радосављевић” обезбедила је учешће у првој фази имплементације пројекта, током школске 2011/12. године, у којој је 40 школа, док ће друга половина изабраних овај план реализовати школске 2012/13.

Пројекат “Друга шанса” односи се на пилотирање трогодишњег наставног плана и програма функционалног основног образовања одраслих, а представља организациону и програмску интеграцију основног образовања и стручног обучавања. Оно је намењено свима онима који су старији од 15 година, а нису стекли основно образовање или стручну оспособљеност у законски предвиђеном времену.

3132_1.jpg

Школе изабране за учешће у пројекту морају формирати најмање три одељења одраслих (75 полазника) без завршене основне школе и укључе их у наставу у школској 2011/12, обезбедити потребан број наставника за рад са три одељења одраслих и омогућити њихово учешће на обукама за имплементацију образовног програма које ће организовати Пројекат пре почетка школске године.

3132_3.jpg

Школе су такође дужне да обезбеде неопходне просторне и техничке услове за реализацију наставе са одраслима, активно сарађују са локалном заједницом, локалном филијалом за запошљавање, центром за социјални рад, невладиним организацијама, у организацији наставе и превазилажењу баријера у учењу полазника.

3132_4.jpg

Уз све наведено школе морају обезбедити и учешће средњих стручних школа из свог непосредног окружења за реализацију стручних обука које су саставни део функционалног основног образовања одраслих.

Развој система функционалног основног образовања одраслих у Србији реализује се уз финансијску подршку предприступних фондова ЕУ ИПА 08, вредну 4 милиона евра.