Понедељак, 11. Април 2011.

– Пројекат „Аутентично етно из Источне Србије“ у Кладову

3157_1.jpg

У оквиру едукације заинтересованих за бављење сеоским туризмом, планиране пројектом ,,Аутентицно етно из Источне Србије' у Кладову је у суботу 09.априла  одржана радионица са уводним предавањима везаним за основе сеоског туризма.
 
Радионица  у Кладовском Дому омладине, организована је од стране Туристичке организације Кладово, а у сарадњи са Пројектним тимом пројекта 'Аутентично етно' из општине Неготин. Скупу је присуствовало око 30 заинтересованих грађана.

3157_3.jpg

На почетку радионице присутнима се обратила директорка Туристичке организације Кладово,  Невенка Болдорац, позвавши их да се укључе у сеоски туризам и пројекат Аутентично етно како би унапредили своје знање о овој делатности, као и како би у свој туристички производ укључили аутентичне етно елементе.

3157_4.jpg

Присутнима се обратила и менаџер пројекта Маријана Ђорђевић, дипломирани туризмолог, нагласивши да је ,,Аутентично етно из Источне Србије' пројекат који сви партнери треба да доживе као заједничку акцију у циљу  развоја сеоског туризма као делатности која пружа велике шансе за самозапошљевање, али и за неговање аутентичних етно вредности Источне Србије.'

3157_5.jpg

Предавачи су били Влада Ивановић, директор Туристичке организације Љиг и оснивач wеб сајта selo.rs и Жељко Средић, власник етно комплекса  ,,Гостољубље' из Косјерића.

3157_6.jpg

Они су  присутнима на веома занимљив начин, пренели своја искуства везана за рад у сеоском туризму као и примере добре праксе у циљу евентуалне примене истих  и у сеоском туризму Источне Србије.

3157_2.jpg

Пројекат 'Аутентично етно из Источне Србије' , Општина Неготин реализује уз финансијску подршку Немачког Института за техничку помоћ и сарадњу ГИЗи у партнерству са Регионалном агенцијом за  развој Источне Србије РАРИС, као и Туристичким организацијама  општина Неготин, Кладово, Мајданпек и Голубац. Поред бројних активности, овим пројектом су предвиђена два круга предавања у све четири партнерске општине. Први круг предавања је посвећен основама  бављења сеоским туризмом док је други круг предавања  посвећен специфичним знањима неопходним за припрему  аутентичног етно сеоског производа.

У складу са пројектним планом, уводна предавања су већ одржана у Неготину и Кладову, а планира се да се предавања на исте теме одрже у току априла и маја и у преостале две партнерске општине - Мајданпек и Голубац. Други круг предавања посвећен примени аутентичних етно стандарда је планиран за пар месеци , такође у све четири партнерске општине.