Петак, 10. Аугуст 2012.

Пријем за др Гордану Поповић, почасну грађанку Неготина

3833_1.jpg

У просторијама општине Неготин приређен је пријем за др Гордану Поповић, почасну грађанку Неготина и чланове њене породице. Почасној гошћи на досадашњој промоцији општине Неготин и помоћи коју је несебично омогућавала деци Неготина захвалио се др Влајко Ђорђевић, председник општине Неготин, а пријему су присуствовали и мр Милан Уруковић, председник СО Неготин и Бранко Марковић, заменик председника општине Неготин.
Др Гордана Поповић, професор на Техничком факултету у Бечу већ десет година ангажована је у седишту Европске Уније у Бриселу, а тренутно је задужена за  координацију тима за буџетирање пројеката у програму ИДЕАС (ресор науке и технологије). Буџет овог програма је 7,5 милијарди евра и служи за финансирање високог научног истраживања. Неготинка др Гордана Поповић,овогодишња је добитница престижне аустријске награде МИА за област науке и истраживања. Награду МИА већ пети пут уочи 8. марта аустријска влада и национална телевизија ОРФ додељују за посебан допринос женама које нису рођене Аустријанке, али којима се ова земља поноси.
- Од свих досадашњих признања, највише ми значи звање почасног грађанина Неготина и Мајска награда, односно ова која сам добила од родног града. То је велика привилегија за мене, али И обавеза да у оквиру својих могућности помогнем Неготину и мојим сиграђанима – поручила је др Гордана Поповић захваљујући на звању и награди које су јој додељена поводом 12. маја Дана општине Неготин.

3833_2.jpg

У разговору са челницима неготинске општине, др Гордана Поповић указала је на могућности финансирања пројеката из фондова Европске Уније и омогућила контакте са особама надлежним за буџетирање пројеката из појединих области живота и рада.

3833_4.jpg

Гордану, осим као врсног стручњака, Неготинци, знају као великог хуманисту. Она је својим пројектима обезбедила 10.000 евра Колу српских сестара из Неготина за помоћ деци из социјално угрожених породица и избеглицама. Како се чуло на данашњем пријему, ових дана, такође посредством др Гордане Поповић уплаћена су средства у износу од 5.000 евра намењена реконструкцији крова зграде Кола српских сестара у Неготину.
Иначе, за изузетне резултате у истраживачком раду Гордана је добила аустријско држављанство, али и задржала српски пасош, којег, како је рекла, не жели да се одрекне, јер везе са Србијом никада није прекидала.