Петак, 01. Фебруар 2013.

– Прекогранична сарадња Србије и Румуније

4042_1.jpg

У оквиру реализације пројекта прекограничне сарадње Србије и Румуније, односно општина Неготин и Дробета Турну Северин, под називом “Развој прекограницних активности у области културе и спорта” у Неготину је одржан радни састанак делегација партнерских општина и том приликом су дефинисане дефинисане сктивности у наредном периоду.

4042_2.jpg

Делегацију Румуније предводио је Данијел Кржан, заменик градоначелника Турн Северина, док је састанком председавао мр Милан Уруковић, председник Општине Неготин. Подносилац предлога за финансирање пројекта „Развој прекограницних активности у области културе и спорта“, је Дробета Турну Северин, а општина Неготин је партнер на реализацији пројекта.Укупна вредност пројекта износи 1.435.780 еура од чега је за општину Неготин планирано  145.397,69 еура уз суфинансирање општине од 15%. Реализација пројекта траје 17 месеци, а финансира га Европска Унија кроз ИПА програм прекограничне сарадње Румунија-Србија.

Пројектом су предвиђене бројне културне изложбе у парк шуми у Турну Северин, уређење амфитеатра у Турну Северину и набавка покретне бине за Неготин, сарадња спортских клубова две општине и уређење два игралишта у Неготину, као и уређење пешачких стаза у парк шуми Цхиралла у Турну Северину. Реализацију пројекта пратиће и промоција прекограничне сарадње двеју земаља као и унапређење сарадње.