Петак, 14. Децембар 2012.

– Прекогранична сарадња Србија – Румунија

3975_1.jpg

У оквиру прекограничне сарадње Србије и Румуније, односно општина Неготин и Дробета Турну Северин, јуче је у Румунији промовисан пројекат „Развој прекограницних активности у области културе и спорта“, чиме је званично почела и његова реализација. Састанак је отворио заменик председника општине Дробета Турну Северин, Данијел Цирјан, који је говорио о самом пројекту и његовом значају за грађане ове општине.

3975_2.jpg

Присутнима се обратио и председник општине мр Милан Уруковић, који је том приликом рекао :

„Општина Неготин годинама уназад остварује успешну сарадњу са прекограничним општинама у Румунији у реализацији пројеката из области економског развоја, заштите животне средине, туризма, образовања и културе. Реализацијом  прекограничних пројеката побољшан је и квалитет живота грађана са обе стране границе. Реализација прекограничних пројeката представља и добар основ за даље коришћење европских фондова за обе наше земље."

О самом значају пројекта за општину Неготин говорио је и координатор пројекта Марко Милосављевић. Састанку су присуствовали и представници Канцеларије за локални економски и рурарлни развој општине Неготин и представници бројних установа и привредних субјеката из општине Дробета Турну Северин.

Подносилац предлога за финансирање пројекта „Развој прекограницних активности у области културе и спорта“, је Дробета Турну Северин, а општина Неготин је партнер на реализацији пројекта.Укупна вредност пројекта износи 1.435.780 еура од чега је за општину Неготин планирано  145 397,69 еура уз суфинансирање општине од 15%.
Самим пројектом предвиђене су бројне културне изложбе у парк шуми у Турну Северин, уређење амфитеатра у Турну Северину и набавка покретне бине за Неготин, сарадња спортских клубова две општине и уређење два игралишта у Неготину, као и уређење пешачких стаза у парк шуми Chiralla у Турну Северину

Реализацију пројекта пратиће и промоција прекограничне сарадње двеју земаља као и унапређење сарадње.