Среда, 19. Септембар 2012.

– Предавање о Милутину Петровићу Ери

3870_1.jpg

У организацији Народне библиотеке “Доситеј Новаковић” , на малој сцени биоскопа “Крајина” јуче је одржана презентација научних радова и предавање о Милутину Петровићу Ери, млађем брату Хајдук Вељка. Предавање је одржао Слободан Лазаревић, аутор књиге о Милутину Петровићу, која би ускоро требало да изађе из штампе. 

Слободан Лазаревић, новинар и публициста, током свог излагања по први пут је јавно изложио неке мало познате детаље из живота овог неготинског јунака до којих је дошао током вишегодишњих истраживања и уз помоћ Милутинових потомака.

Животни пут Милутина Петровића Ере како га је назвао Кнез Милош, мало је познат српској јавности. Милутин је био не само Карађорђев војвода, по погибији брата Вељка, већ и први неготински капетан по присаједињењу неготинске крајине Србији, кнез хомољски, државни саветник и каваљер по одличју Султана. Као учесник у оба српска устанка остао је јединствена фигура међу  савременицима: наџивео је не само оба своја брата, Вељка и Миљка, већ и оба устаничка господара Србије – Карађорђа и Милоша.

3870_2.jpg

Њему припадају све заслуге за пресељење костију своје браће у заједничку гробницу крај старе Неготинске цркве.
На жалост, попут више других славних личности устаничке Србије, историографија се ни Милутину Петровићу није достојно одужила – остао је у сенци свога легедарниог брата, без веродостојне монографије, и без праве студије његове улоге у борбама за ослобођење Србије и стварања српске државе. Предавању су поред заинтересованих грађана присуствовали и ученици Неготинске гимназије.