Петак, 24. Фебруар 2012.

– Потписан анекс уговора за изградњу ветропарка на Попадији

 

3577_1.jpg

Бранко Марковић, заменик председника општине Неготин и Божидар Скарамуца, директор предузећа „Ват енергија д.о.о“, потписали су данас Анекс уговора за изградњу ветропарка на локацији Никине воде – Попадија- Плавна. Анексом уговора, уз договорен износ од 1,5 посто накнаде од остварене производње струје, општина Неготина је унела и алтернативу - износ накнаде који одређује надлежни републички орган, чиме је уз сагласност инвеститора, себи обезбедила много повољније услове накнаде у односу на општине у којима су изграђени ветропаркови. 

Управо потписаним Анексом уговора, „Ват енергија д.о.о“, инвеститор изградње ветропарка на Попадији у општини Неготин је преузео обавезу да на пословима вредним  око 60 милиона евра, ангажује локалне грађевинске фирме и радну снагу. 

3577_5.jpg

По речима Бранка Марковића, Анексом је прецизирамо да је од тренутка добијања грађевинске дозволе  инвеститор у обавези да у наредне две године крене у градњу ветропарка и да мора у првој години мора да уради 10 посто од планираних инвестиција.

3577_10.jpg

По речима Божидара Скарамуце, на локацији Никине воде Попадија биће изграђено 18 ветрогенератора укупног капацитета 60 мегавата. Извршена су мерења, која показују да има довољне количине ветра за изградњу ветропарка. Он је такође истакао изузетну сарадњу са локалном самоуправом која је прави партнер, а да су yакони у Републици Србији изузетно повољни за изградњу ветропаркова односно алтернативних извора електричне енергије. Почетак изградње ветропарка на Попадији зависи искључиво од административних процедура и почеће чим  „Ват енергија д.о.о“ прибави све потребне дозволе и одобрења надлежних институција. 

Потписивању Анекса уговора присуствовао је и Аурелио Таварес, председник и власник компаније „Ват Португал“, који је иначе по речима Божидара Скарамуце, пионир у изградњи ветропаркова у овој земљи.