Петак, 10. Септембар 2010.

– Отворени 45. Мокрањчеви дани

2863_1.jpg

Уз звуке фанфаре и 6. Мокрањчеву руковет, у извођењу свих учесника натпевања, као и хорова Музичке школе и Цркве свете Тројице, фестивал „Мокрањчеви дани“, 45. по реду, свечано је отворен данас у дворишту родне куће највећег српског композитора Стевана Стојановића Мокрањца.

2863_4.jpg

Након подизања фестивалске заставе поздравне речи присутнима упутио је др Влајко Ђорђевић, председник општине Неготин. Он је у име Мокрањчевог града упутио захвалност онима који су пружили помоћ да се у нашој средини сачува лик и дело Стевана Стојановића Мокрањца. Истакао је такође да је драгоцена свака добронамерна идеја која би допринела да фестивал који се одржава у част најзначајнијем српском композитору напредује и пређе управо Мокрањчев пут, од малог Неготина великих светских метропола.

2863_2.jpg

Бора Дугић, прослављени маестро фруле у својој надахнутој беседи, насловљеној "Виртуелни разговор са Стеваном Стојановићем Мокрањцем", дотакао је тренутно стање у српској музици и култури и између осталог рекао: "Традицију треба настављати а никако је стално почињати из почетка. Вратите се за тренутак у прошлост, она је јасна, јер се одиграла; избришите оно што није достојно српског јуначког, Вељковог и Обилићевог, нађите тачку где је народни певач и играч стао. Певајте српску песму на српском језику, то је једино богоугодно. Скаредно је и рогобатно кад на свом језику певате туђе мелодије. Волети друге не значи пустити их у свој ум даље него што би они вас пустили; ако ви запевате једну њихову, нека они запевају једну нашу. То једино има смисла... "

2863_5.jpg

Овогодишњи Фестивал, који се одвија под мотом "Са Мокрањцем у свет", отворио је Небојша Брадић, министар културе Србије, речима да је "наша привилегија што за Мокрањца одавно знамо и са њим се рађамо". Брадић је овом приликом истакао "да би се без многих композитора можда и могло, али да би без Мокрањца, Србија и свет били другачији" и поручио да би вредело да народ и свет данас говоре из главе Стевана Мокрањца – језиком музике.

2863_3.jpg

Министар Брадић је након свечаног отварања 45. Мокрањчевих дана, у галерији Дома културе “Стеван Мокањац” , отворио и изложбу слика Владимира Величковића.  


По програмској концепцији музиколога др Бранке Радовић, селектора фестивала, овогодишњи програм осмишљен је са циљем његовог „отварања“ за различите музичке жанрове и поспешивања међународне сарадње.
Тако ће у традиционалном Натпевавању хорова, које представља круну фестивала, вечерас од 19 часова у Дому културе.  учествовати пет хорова из Македоније, Хрватске, Црне Горе и Србије. Хорска музика, која представља најплодотворнији део Мокрањчевог стваралаштва, биће заступљена и кроз учешће хора РТС-а и диригента Бојана Суђића, хора „Цоллегиум мусицум“, под диригентском управом Даринке Матић-Маровић, Првог београдског певачког друштва који ће наступити са диригентом Светланом Вилић, а целовечерњим концертом представиће се и прошлогодишњи победник натпевавања, хор „Ипавска“ из Словеније. Као најатрактивнији програми фестивала, већ су, судећи по интересовању публике, издвојени чувени мјузикл „Коса“ „Атељеа 212“, као и концерт „Даме певају џез“, када ће уз Биг бенд РТС-а наступити Биљана Крстић, Лена Ковачевић и Светлана Палада.

2863_6.jpg

У програму „Антологија српске соло песме“ наступиће Драгана Југовић дел Монако, Катарина Јовановић, Анета Илић и Владимир Андрић. Посластица за све поштоваоце музике која инспирацију тражи у изворном народном мелосу, управо онако како је то чинио Мокрањац стварајући својих петнаест Руковети, биће наступ маестра фруле Боре Дугића и његових гостију кроз концерт „Симфонија духа и даха“. Фестивал посебан акценат ставља на програме најбољих младих музичких стваралаца Србије кроз програме „Млади лауреати Шуману и Шопену“. Стваралаштво младих биће заступљено и кроз пратећи програм камерног ансамбла „Ракија“ из Норвешке. Саставни део 45. фестивала су и научна трибина „Црквена музика Стевана Стојановића Мокрањца“, етно-програм „Нити традиције“, програм обележавања 175 година од рођења композитора Даворина Јенка, као и изложбе слика Владимира Величковића и „Ехо музике“, са овогодишње ликовне колоније у Вратни.

Овога пута, званично затварање фестивала биће уприличено 14. октобра 2010. уз учешће прослављеног хорског ансамбла „Глинка“ - хора Државне академске капеле из Санкт Петербурга, који као најзначајнији светски ансамбл, на сталном репертоару има управо Мокрањчеву музику.