Субота, 10. Септембар 2011.

– Отворена изложба слика са ликовне колоније „Ехо музике“

3354_1.jpg

Другог дана 46. фестивала „Мокрањчеви дани“ у галерији Дома културе отворена је изложба уметничких дела насталих на дванаестој ликовној колонији „Ехо музике“, која је ове године по први пут организована на Рогљевским пимницама.

3354_2.jpg

 Дванаести пут, ликовни уметници се окупљају и стварају уметничка дела инспирисана музиком. Деветоро уметника – Љиљана Стојановић, Невенка Стојсављевић, Силва Вујовић, Властимир Николић, Катарина Бунушевац, Светлана Волиц, Мирослав Живковић, Драгослав Хусар и Драгосллав Илић, својим различитим поетикама, обележили су своје присуство у овом крају, трудећи се да на својим делима забележе и музички доживљај који као ехо одзвања у хорским напевима нашег славног претка. Присуство слике на овој манифестацији је, свакако, важан допринос целокупном утиску ове најважније музичке смотре у нас.

Након уводних напомена директора Дома културе мр Милана Радосављевића, изложбу је отворила Душанка Ботуњац, уметнички руководилац програма Дома културе, подсећајући да Дом културе „Стеван Мокрањац“  Неготин у оквиру свог редовног програма, од 1999. године организује Ликовну колонију , која окупља професионалне уметнике из различитих области ликовног изражавања.

3354_3.jpg

У жељи да се промовисање Мокрањчевог дела и популарисање хорске музике и фестивала „Мокрањчеви дани“, догоди и кроз друге видове уметности, Ликовна колонија, 2006. године добија назив „Ехо музике“ и постаје обавезни пратећи програм овог традиционалног музичког фестивала. Њен инспиративни, а притом неограничавајући назив омогућава уметницима различитих профила да прикажу своје виђење стваралаштва Стевана Мокрањца и његовог значајног дела и да такву врсту докумената оставе у аналима и историји Фестивала и града Неготина. На овај начин подстиче се и корелација између ликовне и музичке уметности јер се музика у ширем смислу користи као тема и основа за креирање ликовног дела.