Петак, 21. Септембар 2012.

– Отворена изложба појасева „Вечити круг“ у Тодорчетовом конаку

3878_1.jpg

У Тодорчетовом конаку у Неготину, отворена је изложба појасева „Вечити круг“ из Етнолошке збирке Народног музеја у Зајечару, који је заједно са Музејом Крајине и организатор изложбе.

3878_2.jpg

Након уводних речи Гордана Јањића, директора Музеја Крајине, изложбу су отворили Емила Петровић, етнолог кустос неготинског музеја и аутор изложбе мр Дејан Крстић, виши кустос Народног музеја у Зајечару.  

3878_5.jpg

Човек источне Србије је на појас обраћао велику пажњу, од његове израде до најразноврснијег коришћења. Његова практична намена даје му широку употребу у материјалној култури, а, за разлику од многих других материјалних предмета, захваљујући својој вишезначној симболици , као и декоративности , он је добио значајно и истакнуто место у социјалној и духовној традиционалној култури. Он је, по веровањима, био неопходан човеку како на овом тако и на „оном“ свету, те га зато симболично можемо назвати човековим „вечитим кругом“.

3878_4.jpg

Присутни су синоћ били у прилици да уз чашу доброг неготинског вина уживају и у старим традиционалним јелима, које је припремила Зорица Лазић из Бање Јошанице, музици кавалисте Милоша Јаковљевића и песмама Александре Тодоровић и етно групе Крајински ђердан.

3878_6.jpg