Четвртак, 24. Март 2011.

– Отворена изложба „Белгија у Србији до 1918. године“

3130_1.jpg

Синоћ је у галерији Тодорчетовог конака у Неготину отворена изложба “ Белгија у Србији до 1918. године.”. Изложбу је отворио заменик амбасадора Краљевине Белгије у Србији Стевен де Вилде, док су о њој говорили Ненад Војиновић из Историјског архива Неготин, Јелица Илић испред Народног музеја Зајечар и Гордан Јањић, директор Музеја Крајине.

3130_3.jpg

Изложба тематски прати развој односа Белгије и Србије у 19. век, а до сада је приказана у девет градова у Србији, а у најави је и њено приказивање у Белгији.

3130_5.jpg

У поставци је приказан долазак белгијских стручњака у Србију , улагање капитала у руднике и изградња индустријских пруга.

Изложба обухвата 25 паноа, на којима је изложен и један аутентичан предмет, брикет са монограмом, из фабрике брикета у Радујевцу на Дунаву.

3130_6.jpg

Кнежевина Србија је дипломатске односе са Кнежевином Белгијом успоставила 1879. године. Први Белгијанци су дошли у Крагујевац 1851. године да би помогли изградњу тополивнице, а 1883. године Шарл Бошман је помогао у организацији рада Народне банке Србије.

Организатори изложбе били су амбасада Краљевине Белгије у Београду, Народни музеј у Зајечару и музеј Крајине.

3130_2.jpg

Непосредно пре отварања изложбе, заменик амбасадора Краљевине Белгије Стивен де Вилде, састао се у кабинету председника општине Неготин са руководством локалне самоуправе. На састанку се разговарало о могућностима и потенцијалима општине Неготин, а представљени су и пројекти који се тренутно реализују у нашој општини.

3130_4.jpg

Председник општине Неготин др Влајко Ђорђевић, уручио је госту из Белгије уметничку слику са мотивима Дунава, као успомену на долазак у Неготин.