Среда, 02. Децембар 2009.

– Округли сто „Борба против сексуалног и родно заснованог насиља”

2328_1.jpg

Управа за родну равноправност Министарства рада и социјалне политике отпочела је имплементацију пројекта „Борба против сексуалног и родно заснованог насиља“ на националном и локалном нивоу. У оквиру пројектних активности и у циљу успостављања сарадње са општинама у Србији, данас је у великој сали Скупштине општине Неготин организован округли сто, у чијем раду су учествовали представници локалних тела за родну равноправност, институција које пружају услуге жртвама сексуалног и родно заснованог насиља, посебно насиља у породици из општина Неготин, Књажевац, Кладово, Мајданпек, Бор, Зајечар и Сокобања.

2328_3.jpg

У име Привременог органа општине Неготин, учеснике округлог стола поздравили Славица Живановић и Ратомир Милосављевић, а након тога представник Министарства рада и социјалне политике и менаџер пројекта Владимир Ђурић, упознао је присутне са Националном стратегијом за побољшање положаја жена и Унапређивањем родне равноправности. У свом излагања говорио је и о искуству градова и општина у Србији где је израђена локалне стратегије за родну равноправност.

2328_2.jpg

Љиљана Ђаковић, педагог, говорила је на тему „Насиље у породици-као узрок стварања насилног понашања код деце“, Славица Вујаковић, социјални радник Центра за социјални рад у Неготину о идентификовању злостављаних породица, односно о њиховом откривању, заштити и збрињавању, а Драгомир Стефановић, психолог Здравственог центра Неготин о последицама злостављања на ментално здравље.
Округли сто организован је и у склопу међународне кампање „16 дана активизма против насиља над женама“ која је почела 25. новембра и трајаће до 10. децембра 2009. године. У том периоду округли столови биће организовани у 15 општина у Србији.