Четвртак, 09. Аугуст 2012.

– Одржани дванаести Чучук Станини дани у Сиколу

 

3831_1.jpg

У Сиколу су јуче одржани, дванаести по реду Чучук Станини дани. Ова традиционална манифестација изворног народног стваралаштва окупила је и ове године велики број учесника и културно уметничких друштава. Поред домаћина, учествовала су и  културно уметничка друштва „Дејан Милетић“ из Бачине општина Варварин, „Багрдан“ из истоименог места код Јагодине, „Адам Богосављевић“ из Копривнице, општина Зајечар, „Мокрањац“ из Мокрања, као и општинске организације инвалида рада из Бора и Кладова.

3831_2.jpg

Манифестацију, која има за циљ очување народног, културног стваралаштва наших крајева, отворио је секретар Скупштине општине Неготин, Живојин Марковић, а присуствовали су и председник Скупштине општине Неготин мр Милан Уруковић и заменик председника општине Неготин Бранко Марковић. 

3831_3.jpg

Током двочасовног програма, учесници су се представили играма, песмама и народним умотворинама свога краја. Њихове наступе оцењива је трочлани жири који проценио да је свеукупни победник дванаестих Чучук Станиних дана КУД „Дејан Милетић“ из Бачине општина Варварин. Дипломама су награђене и најбоље тачке јучерашњег програма. За најоригиналнију народну ношњу и изворност фолклорних игара награђен је КУД „Мокрањац“ из Мокрања, најбољи вокални солиста је Дејан Димитријевић из Копривнице, беседник Звонко Павловић из Штипине , а здравичар Драган Урошевић. Јордан Васиљевић најбољи је гајдаш манифестације, а најбољу кореографију извели су чланови фолклорног ансамбла из Багрдана. 

3831_8.jpg

Традиционално изабрана је и наследница Чучук Стане. То признање по оцени жирија ове године је припало Марији Миловановић из Багрдана. Прва пратиља је Биљана Ђурђевић, а друга Марија Срејић.     

Током поподнева организована су и спортска надметања у дисциплинама скок у даљ, бацање камена с рамена и надвлачење конопца.

Манифестација је и ове године организована уз помоћ бројних спонзора, а генерални покровитељ била је Општина Неготин.