Петак, 23. Новембар 2012.

– Одржана 23. седница Скупштине општине Неготин

3956_1.jpg

У великој сали Скупштине општине Неготин данас је одржана 23. седница локалног парламента. На дневном реду биле су 23 тачке из делокруга рада Скупштине општине.

На данашњој седници потврђени су мандати новим одборницима др Драгиши Благојевићу и Петру Хаџи Милић са изборне листе СПС-ПУПС-ЈУЛ, који су, због избора на функције председника и заменика председника општине Неготин, заменили досадашње одборнике мр Милана Уруковића и Драгољуба Ђорђевића. Такође, председник СО Неготин Дамир Ракић, упознао је одборнике да ће Срђан Попадић из одборничке групе „За Европски Неготин“ у наредном периоду представљати  одборничку групу „УРС-ВДС“.

Одборници Скупштине општине Неготин усвојили су на данашњем заседању одлуку о усвајању стратегије одрживог развоја општине Неготин за период 2012.-2021.године. Усвајању ове одлуке претходило је образложење председника општине Неготин мр Милана Уруковића, о значају доношења ове стратегије за развој општине Неготин.

3956_2.jpg

Усвојена је такође и одлука о изменама и допунама одлуке о буџету општине Неготин за 2012.годину. Израда ребаланса буџета општине Неготин била је неопходна, између осталог и због упутства Владе републике Србије којим је прописано да поједине позиције у буџету за наредну годину буду на бази овогодишњих. Због тога је аграрни буџет повећан са 25 милиона динара на 40 милиона, а због измене закона, општинама су смањени приходи од локалних комуналних такси-фирмарина предузетника и малих привредних друштава, па ће по том основу буџет општине Неготин бити “тањи“ за 25 милиона динара. Да би бар делимично ублажили овај мањак у буџету,  упућен је захтев Министарству финансија и привреде републике Србије за давање сагласности на повећање фирмарина за велика привредна друштва која послују у нашој општини.

Након расправе и примедби које су изнели одборници опозиционих странака, већином гласова усвојена је и одлука о изменама и допунама одлуке о локалним комуналним таксама на територији општине Неготин.

Одборници опозиционих странака имали су примедби и на термин доношења одлуке о усвајању годишњег програма заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта општине Неготин за 2012. годину. Они су сматрали да се закаснило са усвајањем ове одлуке за 2012. годину и предлагали да се све пролонгира за наредну годину. Уз образложење да је надлежно министарство дало сагласност одлука је већином гласова усвојена, као и одлука о одређивању надлежног органа за спровођење поступка давања у закуп пољопривредног земљишта у државној својини.

На 23. седници Скупштине општине Неготин усвојене су и одлуке о техничком регулисању саобраћаја на путевима и улицама на подручју општине Неготин, о утврђивању закупнине и накнаде за коришћење пословног простора у својини општине Неготин и грађевинском земљишту, као и одлука о измени одлуке о радноправном статусу изабраних и постављених лица у органима општине Неготин.

Одборници су дали сагласности на употребу имена општине Неготин у називу нове телевизије ТВ Неготин, а усвојена је и одлука о организацији и функционисању цивилне заштите на територији општине Неготин.

Већином гласова и готово без дискусије усвојена је ревизија консолидованих финансијских извештаја за 2011. годину општина Неготин, извештај о извршењу одлуке о буџету општине Неготин за период јануар –јун 2012. године и закључак о усвајању извештаја о процењеној штети насталој од суше на територији општине Неготин у 2012. години и решење о измени решења о образовању штаба за ванредне ситуације за територију општине Неготин.

3956_3.jpg

На дневном реду данашње седнице биле су и одлуке из домена рада ЈКП „Бадњево“ , па је тако усвојена одлука о  уступању потраживања  ЈКП „Бадњево“ Неготин, решење о давању сагласности на одлуку Управног одбора ЈКП „Бадњево“ Неготин о закључењу  споразумног раскида уговора са фирмом „Топлинг грејање“ доо Београд и решење о давању сагласности на одлуку управног одбора ЈКП „Бадњево“ о утврђивању цене грејања.

Без дискусије усвојена су и решење о изменама решења о именовању чланова управног и надзорног одбора ЈКП „Бадњево“, управног  одбора  предшколске установе „Пчелица“ неготин.
чланова школског одбора основне школе „Бранко Радичевић“ у Неготину и „Бранислав Нушић“ у Уровици.