Понедељак, 26. Новембар 2012.

– Одржан Други фестивал младог вина у Смедовцу

3957_1.jpg

У организацији Удружења „Пријатељи Смедовца“, формираног пре две године, у овом крајинском селу, у суботу је  одржан Други фестивал у част младог вина,  под називом „Смедовачки божоле“. Манифестацију, коју ове године подржавају Општина Неготин и Туристичка организација, отворио је председник Скупштине општине Неготин, Дамир Ракић.

3957_2.jpg

Он је том приликом истакао да је жеља и намера локалне самоуправе да се винарству овог краја поврати стари сјај и то из периода с почетка прошлог века када су вина из тимочког виногорја освајала златна одличја на европским сајмовима вина. То би значило и бољу економску ситуацију мештана ових села, па и повратак младих и оживљавање села што је најболнија тачка не само овог краја, већ и ширег окружења. Посетиоци манифестације били су у прилици да дегустирају смедовачка вина, а уручене су и захвалнице свима који су помогли организацију програма.  

3957_4.jpg

Смедовац је иначе село које је последњих деценија доживело највећи популациони суноврат у општини Неготин. Село има само  педесетак активних домаћинстава, али и једно од најквалитетнијих виногорја у Крајини.

3957_3.jpg

У Удружењу „Пријатељи Смедовца“ планирају да са минималним улагањима и највише сопственим ангажовањем, направе бренд села. Можда ће баш вино из Смедовца, као што је било од средине 19. до половине 20.века,  поново бити на трпезама широм Србије под називом „Неготинац“. То чувено вино правило се од прокупца, црвеног муската и зачинка.