Понедељак, 18. Јануар 2010.

– Обилазак школа

2438_1.jpg

Председник Привременог органа општине Неготин Љубиша Ђорђевић, обишао је данас основне школе Вера Радосављевић и Бранко Радичевић, не би ли се упознао са тренутним стањем и потребама за несметано одвијање наставе.
В.д. директор Основне школе „Вера Радосављевић“, Дејан Којчиновић упознајући председника са основним подацима везаним за ову школу истакао је да је ово образовна установа у којој наставу похађа велики број деце Ромске националности, око 11 одсто, која већином не заврше школовање у потпуности. У школи је пре неколико година реализован пројекат посебног рада са ромском децом, а стручне службе ове школе сматрају да би у решавање проблема требала да се укључи и локална самоуправа, тако што би на неки начин стимулисала долазак Ромске деце у школу. Председник Привременог органа је обећао да ће се Ромској деци из буџета општине плаћати ужина, а обезбедиће им се и уџбеници и свеске.
Када је у питању осавремењавање наставе приоритет је опремање кабинета музичке културе и куповина клавира као и компјутера за приказ наставних јединица. Такође неопходно је и опремање простора за библиотеку у коме би своје време могли да проводе и ученици који путују док чекају аутобус. У Основној школи „Вера Радосављевић“ затражили су помоћ локалне самоуправе за одлазак на семинаре, пре свега оне који се баве инклузивним образовањем.
Због обилних снежних падавина у овој школи су истакли и проблем са превозом ученика из подручних одељења.

2438_2.jpg

У основној школи „Бранко Радичевић“ председник Привременог органа кроз разговор са директором , стручним службама и наставницима упознао се са проблемима и потребама најмлађе школе у граду.
Дугогодишњи проблем са којим се сусрећу у овој школи је непостојање фискултурне сале. Настава физичког васпитања одвија се тренутно у једној од учионица која је адаптирана за наставу. Пре неколико година урађен је темељ за фискултурну салу, који није одговарајућих димензија, па су због тога радови прекинути. За завршетак радова потребно је око 50 милиона динара.

2438_3.jpg

Проширење постојеће учионице у којој се одвија настава физичког образовања, решење  проблема прокишњавања крова на местима где су равне површине, као и замена прозора приоритет су у овој школи.
Председник Привременог органа обећао је да ће локална самоуправа у складу са својим могућностима помоћи овим школама у решавању горућих проблема као и да ће из буџета Општине Неготин бити обезбеђена средства за побољшање услова за квалитетније одвијање наставе.