Среда, 06. Април 2011.

– Обележена седамдесета годишњица бомбардовања Београда и Дан ЦИР

3149_1.jpg

Поводом 6. априла, а у знак захвалности и сећања на пале борце у народноослободилачкој борби у Другом светском рату, делегације Општинске организације Цивилних инвалида рата, СУБНОР-а, Удружења РМВИ, Спортског друштва инвалида, Шах клуба „Хемичар“ и Општине Неготин, положиле су данас цвеће и венце на Спомен костурницу на Градском гробљу.

Данашњи дан у историји је забележен као почетак бомбардовања Србије и почетак Другог светског рата на нашим просторима. У рану зору 6. априла немачки авиони бомбардовали су Београд. У том ваздушном нападу страдало је 12300 невиних жртава, жена и деце , порушене су 672 згдраде и оштећено 8430.

3149_2.jpg

Шести април, обележава се и као Дан Цивилних инвалида рата и жртава фашистичког терора, а општинска организација ЦИР сваке године га обележава као свој дан.

3149_3.jpg

Обраћајући се присутнима, Славољуб Васиљевић, председник ОО  ЦИР између осталог је рекао: „Као организација Цивилних инвалида рата и жртава фашистичког терора, заједно са Савезом бораца, Удружењем РМВИ, не смемо заборавити жртве које смо дали за бољу и срећнију будућност долазећих генерација којима поручујемо да се тековине НОБ-а не смеју заборавити“.

Поводом обележавања 6. априла Дана ЦИР Србије општинска организација претходних дана организовала је спортска надметања у стоном тенису, стрељаштву, пикаду и шаху.

Прво место у стоном тенису освојио је Ђорђе Милић испред Живојина Милића и Здравка Лазића. У пикаду у женској конкуренцији најбоља је била Мирјана Мургановић. Друго место заузела је Анђелка Попоски, док су треће поделиле Јованка Петровић и Стојанка Цонић. У мушкој конкуренцији прво место освојио је Радмило Петровић, испред Радослава Челића и Драгана Давидовића. У стрељаштву најбољи је био Ђорђе Милић испред Љубомира Булбића и Ђорђа Владушића, док је код жена прво место освојила Ружа Илић испред Стојанке Цонић и Јованке Петровић.

У шаховском надметању после 11 одиграних кола по Бергеровом систему прво место припало је Влајку Гавриловићу који је освојио 9,5 поена. Друго место припало је Драгану Витковићу са истим бројем поена, а треће Иви Радомировићу са 7,5 поена.

Најбоље пласирани такмичари награђени су дипломама.